Advokat porodice Memić: “Stidi se državo Bosno i Hercegovino što imaš u tužilaštvima kriminalce umjesto tužilaca”

– Sve što je rekao federalni tužilac Vlado Mišković u narodu za tako nešto kažu – nigdje veze – kazao je advokat Ifet Feraget danas na sjednici Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH, u krivičnom predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića, na kojoj je razmatrana žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na odluku o oslobađajućoj presudi Seferovićima.

Piše: D. Pavlović

Feraget je istakao da ne postoji ni jedan dokaz da je Ljubo Seferović vozio kombi, da je to bio zeleni kombi, ni jedna povreda ne navodi na kontakt između vozila i pješaka, te da Alisa Mutap, poznanica nastradalog Dženana Memića nema povrede od udesa.

Na današnjoj sjednici Apelacionog vijeća federalni tužilac Vlado Mišković posebno se osvrnuo na nalaz vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodala iz Novog Sada, tvrdeći da je nalaz centra za forenziku Zenit iz Banje Luke plagijat, jer je identičan Bodalovom nalazu, osim što je izbačena ekavica i što je promijenjen zaključak nalaza. Naime, Mišković je rekao da je Bodalo naveo da se radilo o saobraćajnoj nesreći,a vještaci centra Zenit da nije – prenosi Crna-Hronika.

– U presudi je navedeno kako se ne prihvata priznanje optuženog Ljube Seferovića jer je ono u suprotnosti sa drugim dokazima, a ti dokazi se ne navode. Ljubo je u tri navrata u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela, te do najsitnijih detalja objasnio šta se desilo, i to je učinio u prisustvu tužioca i branitelja. Da je prvostepeni sud to priznanje doveo u vezu sa iskazima svjedoka, sigurno bi došao do sasvim drugog zaključka – rekao je Mišković.

Istakao je da nalaz vještaka Jasmina Bijedića ukazuje na to da komadi koji su pronađeni u Velikoj aleji na mjestu događaja i plastični dijelovi u ulici Kamenolom formiraju nepotpun pokazivač pravca sa kombija kojim je upravljao Seferović.

– Nalaz DNK analize se ne može pobiti. Uzorak pripada Alisi Mutap, plastika je sa vozila i mi ovdje imamo zatvoreni krug – naglasio je Mišković.

Rusmir Karkin, branilac optuženih Seferovića, osvrnuo se na nalaz Ištvana Bodala rekavši da mu je povrijeđena sujeta, jer nije bio dio tima za vještačenje, te dostavlja navodni nalaz Tužilaštvu, koji Tužilaštvo poštom dostavlja odbrani i podnesak sudu. Taj nalaz je nezakonit i ne spominje se u presudi. On nije korišten kao dokaz i molim da ga ne uzimate u razmatranje. Bitno je samo ono što imate u koricama spisa”, rekao je Karkin.

Nakon sjednice, ispred zgrade suda Karkin je rekao da Tužilaštvo i dalje insistira na “ogromnoj količini laži koja je plasirana kroz krivični postupak”.

– Na taj način željeli su zataškati jedno vrlo ozbiljno krivično djelo. U pitanju je smrt mladog čovjeka koja nije uspjela kroz montažu Kantonalnog tužilaštva većdva puta. Znači ne rdi se o saobraćajnoj nesreći, nego o teškom krivičnom djelu ubistva koje je zataškano. Korišten je veliki dio državnog aparata, ogroman dio pravosudnog aparata, Tužilaštvo, policija. Montaža se nastavlja, današnje obrazlaganje žalbe je nastavak ove priče”, rekao je Karkin dodajući da vjeruje da će Vrhovni, kao i kantonalni sud donijeti jedinu moguću presudu, odnosno da potvrdi prvostepenu oslobađajuću presudu koja se odnosi na Ljubu i Bekriju Seferovića.

Muriz Memić je bio ogorčen obrazlaganje žalbe od strane tužioca Vlade Miškovića te ga je nazvao kriminalcem koji bi trebao biti uhapšen.

“Nakon skoro pet godina, izdržao sam sve, ali danas mi je bilo ružno dok sam slušao izlaganje”, dodajući da svi znaju da je Dženan Memić ubijen.

Advokat Feraget je istakao da tužilac koji ulaže žalbu iako je svjestan da je dva puta puta promašio metu nije sposoban da obavlja tu dužnost i bavi se procjenom činjenica i okolnosti. Rekao je da ova žalba tužilaštva mora biti odbijena.

“Eventualna odluka o ukidanju oslobađajuće presude i novom suđenju Seferovićima pred Vrhovnim sudom, bi bilo dodatno zamajavanje građana. Ako suđenje bude ponovljeno pred ovim sudom, garantujem životom i imovinom, koju ću svu založiti, da bi i treća presuda stoprocentno bila oslobađajuća. Evo zašto, kad nekog oslobađate, mjera dokazivanja se svodi na utvrđivanje vjerovatnosti. odnosno, postojanja sumnje u činjenice”, kaže Feraget i dodaje da ništa od onog što je rekao tužilac Mišković nije zasnovano na dokazima.

– Nemate dokaz da je Ljubo vozio, da je to zeleni kombi. Svjedoci na koje se poziva Mišković tvrde da je to bordo kombi. Emina Bošnjaković tvrdi da je to plavi kombi. Bužo tvrdi da je to sivi kombi. U optužnici je zeleni kombi. Nalaz hemisjskog vještačenja je falsifikovan. Svi tragovi, pa i taj trag plastike su podmetnuti. Dobro je Ljubo Seferović postupio kad je dolaskom pred Vrhovni sud nosio transparent “Alisa ko je ubio Dženana”. Mi smo na korak od toga da razbijemo pravosudnu bandu. Građani su taoc i sistema koji pet godina troši milione u pokušaju da zataška jedno čisto i očigledno ubistvo. Sud je na nivou razumne sumnje utvrdio da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. To je potvrđeno u najmanje desetak nalaza vještaka. Mogao bih o ovom pričati danima, a da me ne mogu demantovati ni u sednoj tački ili zarezu. Stidi se dežavo Bosno i Hercegovino. Stidi se što imaš u tužilaštvima kriminalce umjesto tužilaca”, istakao je Feraget prenosi Crna-Hronika.

Podsjetimo, Ljubu Seferovića optužnica Tužilaštva KS tereti da je 8. februara 2016. oko 22.30 časova upravljao kombijem VW T4 ulicom Velika aleja, iz pravca Ilidže u pravcu Vrela Bosne. Tužilaštvo mu na teret stavlja da je, dolaskom vozila naspram broja 4 i nailaskom na pješake Dženana Memića i Alisu Mutap skrenuo pogled s kolovoza na muzički uređaj u vozilu da bi promijenio muziku, i udario u pješake. Mladić je nekoliko dana kasnije podlegao povredama u bolnici.

Kantonalni sud je dva puta donio oslobađajuću presudu za Seferoviće, no, organi gonjenja i dalje istrajavaju na prvobitnom uzroku smrti Dženana Memića prenosi Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79