Advokat Tomić: Darko Elez je spreman otkriti ubice sarajevskih policajaca

Iako se prvobitno protivio izručenju, danas mi je rekao da je promijenio mišljenje i da pristaje na saradnju, navodi Tomić.

– Darko Elez je spreman otkriti ko su ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Spreman je na svaki vid saradnje, rekao je za Oslobođenje advokat Duško Tomić nakon današnje posjete svom branjeniku koji je nedavno uhapšen u Beogradu.

Elez je priveden na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala BiH u okviru predmeta Lutka, te mu je određen pritvor do 18 dana. Nikada nije izručen jer ima državljanstvo Srbije. I u momentu hapšenja u Beogradu je imao bh. i pasoš Srbije. Tomić navodi da da je danas, osim u posjeti Elezu, bio i sa sudijama i tužiteljima Višeg suda i Tužilaštva u Beogradu.

– Ovo hapšenje je uslijedilo nakon dopune istrage MUP-a RS-a. Darko Elez je ranije napisao pismo Tužilaštvu BiH gdje traži da mu se sudi i odrede mjere zabrane. Naveo je da će istražiteljima pomoći u rješavanju mnogih neriješenih predmeta. Nikada mu niko nije odgovorio. Traži da mu se garantuje bezbjednost jer je siguran da ga u BiH žele ubiti. Iako je prvobitno izjavio da ne želi da ga izruče, danas mi je rekao da će ipak pristati, kazao je Tomić navodeći da će on u narednom periodu obaviti razgovore sa tužiteljima Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. Godinu poslije u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega zbog više krivičnih djela organizovanog kriminala. Teretio se i za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale, ali je za ovo djelo u Srbiji, usljed nedostatka dokaza, oslobođen. Nakon hapšenja Eleza, Tužilaštvo BiH se oglasilo saopćenjem u kojem je navelo da se Elezu na teret stavljaju još dva ubistvo. Navodno se radi o likvidacijama Miloša Ostojića i Siniše Milićevića Tigra.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79