Advokat Tomić potvrdio: Macan iz Španije, preko Njemačke i Srbije došao u Bijeljinu

 

Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se policiji u pratnji advokata Duška Tomića iz Bijeljine.

Tomić je za portal “Avaza” izjavio da je Macan iz Španije, preko Njemačke i Srbije došao u Bijeljinu.

Kako je Macan uspio putovati po BiH, a zatim hodati po Sarajevu, a da obavještajno-sigurnosne agencije o tome ništa nisu znale?

– Imali smo danas izjašnjenje o pritvoru. Nismo se protivili iako je bilo elemenata jer se sam predao. Rekli smo neka se malo odmori i zbog bezbjedonosnih razloga jer ovo nije mala stvar. Faktički mi stavljamo tačku na ovaj mučan događaj koji je opteretio, državu, entitet, kanton i grad Sarajevo. Ovo će biti završena priča-kaže Tomić.

Tomić dodaje da su u Bijeljini posjetili Macanovu porodicu, suprugu, majku, oca i punicu.

– Cijela njegova porodica je jednoglasna da on ispriča priču i rekli su da nema smisla ovo sve vući jer je ovo sve prvo opteretilo njegovu porodicu. Za posljednjih deset godina nije bilo mučnijeg događaja- kaže Tomić.

Macan se predao Tužilaštvu KS u prisustvu svoga advokata, a potom su ga pripadnici SIPA-e uhapsili.

Nalazio se mjesecima u bjekstvu i osumnjičeni je za likvidaciju policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

Sa obzirom na to da je za Macanom izdata potjernica, njemu je po Kantonalni sud u Sarajevu, po automatizmu odredio pritvor. Za Macanom je bila raspisana crvena interpolova potjernica.

Tokom istrage, SIPA je je prije mjesec na Macanovoj vikendici pronašla i dva kalašnjikova. Podsjećamo, utvrđeno je da su sarajevski policajci likvidirani iz kalašnjikova. Međutim, puška nikada nije nađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Saznajemo da je u toku vještačenje oružja, ali je mala vjerovatnoća da je riječ o puškama iz koji su likvidirani sarajevski policajci.

SIPA je nedavno obavila i pretres stana Macanove supruge na Palama Marijane Savčić-Macan.

Kako je uspio proći sve kontrole i vratiti se nazad u BiH, a da ga ne privede nijedna policijska agencija?

Ona je uposlena u MUP-u RS, u Policijskoj stanici Pale. Međutim, puštena je na slobodu, kao i Dražen Ikanović i još jedan muškarac, koji su bili predmet opservacije.

Podsjećamo, najmanje pet osoba osumnjičeno je da se može dovesti u vezu s likvidacijom sarajevskih policajaca Adisom Šehovićem i Davorom Vujinovićem 26. oktobra 2018. godine, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Izvještaj protiv svih osoba, MUP KS, predao je Tužilaštvu KS. Naknadno je donesena odluka da istragu preuzme SIPA.

Ko je Aleksandar Macan: Mjesecima bježao od policije dok mu supruga mu radi u MUP-u RS

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79