Advokatica Indira Karahodžić: “Dosta smo šutjeli, sad će se čuti naš glas”

Advokatica Indira Karahodžić, koja zastupa bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, uputila je pismo medijima.

Hadžibajrić se nalazi u pritvoru zbog brojnih krivičnih djela, između ostalog šurovanja s kriminalnim grupama kojima je ustupao općinske parkinge na upravljanje.

Advokatica pak tvrdi da istraga tapka u mjestu i da se njenog branjenika pokušava inkriminisati i dovesti u vezi s osobama s kojima on nema nikakve veze.

“Sve do sada smo šutjeli i smatrali da će Tužilaštvo raditi po zakonu, ali smo nakon devet mjeseci odlučili da je vrijeme da se i naš glas čuje, jer je javnost do sada informisana jednostrano. Od sada, redovno ćemo se oglašavati i informisati javnost o svemu što se dešava. Uz to, obavijestit ćemo i Ambasadu SAD u BiH, Misiju OSCE, OHR i Ombudsmena za ljudska prava.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića pokrenuta je medijska hajka. Bez optužnice i bez suđenja, već je presuđen. Do jučer najbolji načelnik u BiH, ugledan, cijenjen i poštovan, preko noći je zahvaljujući prvenstveno medijskom linču postao “kriminalac broj jedan” – navodi advokatica Karahodžić.

Prvo mediji, a tek onda odbrana Ibrahima Hadžibajrića, koji je i nakon devet mjeseci pritvora i dalje samo osumnjičen, ali ne i optužen, dobiju informaciju da se mom branjeniku od strane postupajućeg tužioca ponovo predlaže produženje pritvora za još tri mjeseca, dodaje ona.

– Optužnice nema još uvijek, a ne znamo ni da li će je uopće i biti.

Postavljamo pitanje, zbog čega osumnjičeni i njegova odbrana posljednji saznaju prijedloge i navodno “nove činjenice” iz ovog predmeta? Tužilaštvu bi moralo biti primarno poštivanje zakona, te bi tako odbrana prijedlog tužilaštva trebala da dobije putem suda prije novinara. Identično je bilo i svih ovih devet mjeseci – odbrana odluke suda o daljem trajanju pritvora saznaje iz medija!? Zar to nije školski primjer ometanje pravde i pritisak na sud i javnost?

I pravnim laicima je jasno – svaki put kada se približava isticanje mjere pritvora po prethodnom rješenju suda, Kantonalno tužilaštvo već na par dana ranije počinje sa medijskom hajkom obavještavanjem javnosti o navodnim novim istragama.

Istraga koja bi trebala biti isključivo istraga tužilaštva, pretvorila se u javnu istragu i hajku na mog branjenika, ne bi li predmet tako dobio na težini, a oni sebi osigurali alibi za još jedno produženje pritvora.

Tako je i ovaj put. Posljednja udarna vijest u medijima je da je bivši načelnik imao i navodni biznis sa izvjesnom osobom iz Čapljine u proizvodnji solarnih panela, a ta bi istraga valjda trebala biti uvod u novi pritvor koji bi bio potpuno nezakonit!

Ovakvim ponašanjem i svjesnim iznošenjem detalja iz predmeta, koji je još u povoju, gdje ni nakon devet mjeseci istrage nema optužnice, koja je u zakonskom roku od šest mjeseci trebala biti podignuta, grubo se krše ljudska prava.

Ako je jedini cilj Tužilaštva da se Hadžibajrić i dalje drži u pritvoru, a očigledno jeste, onda treba sa jasnim argumentima pred sudom da to i obrazloži a ne iznošenjem polovičnih činjenica u medijima, koje samo štete ugledu mog klijenta i njegovoj porodici koja već devet mjeseci živi pod pritiskom javnosti.

Tužilaštvo koje vodi istragu koja bi trebala bit efikasna i učinkovita a pritvor shodno zakonu sveden na najmanju moguću mjeru, trebalo bi pokazati profesionalizam i zaštitu svih informacija upravo u cilju zaštite interesa mog branjenika i sebe kao pravosudne institucije, što dosada to nije slučaj.

I za kraj, osumnjičeni i optuženi za genocid se puštaju na slobodu i brane sa slobode, ne vidimo čak ni njihova hapšenja gdje ih vode sa lisicama na rukama, dok je moj branjenik od početka javno ponižavan i medijski progonjen. Navodnim “novim detaljima” i navodnim “novim istragama” od maja 2023. kada je i uhapšen kontinuirano mu se produžava pritvor. Zbog toga više nećemo šutjeti – napisala je advokatica u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79