Advokatica porodice Kecmanović o parnici roditelja napadača u školi: Ovi postupci su suludi

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje roditeljima maloljetnog napadača koji je 3. maja izvršio napad u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, uzrokujući smrt nekoliko učenika i radnika škole te ranjavanje drugih.

Suđenje je pokrenuto kao parnični postupak u kojem porodice nastradalih traže naknadu nematerijalne štete uslijed smrti njihovih bližnjih.

Današnje svjedočenje obuhvatilo je porodicu Kobiljski, dok su svjedočenja porodica Asović, Negić i Anđelković također planirana.

Advokat porodica žrtava, Ognjen Božović, izrazio je očekivanje da će sutra biti završeno saslušanje tužilaca, nakon čega će slijediti iskazi tuženih.

Božović je istaknuo da su očekivanja roditelja više usmjerena na utvrđivanje građansko-pravne odgovornosti nego na naknadu nematerijalne štete. Naveo je da, iako se pominju iznosi za naknadu, roditelji su izjavili da će, ako dobiju sredstva, usmjeriti ih u humanitarne svrhe.

Advokatica porodice Kecmanović, Marina Ivelja, ukazala je na iznos imovine porodice, navodeći da je teško predvidjeti koliko će ročišta biti potrebno te da postoji mogućnost da imovina porodice ne bude dovoljna čak ni za namirenje advokatskih troškova.

Istaknula je da su, prema njenom mišljenju, ovi parnični postupci nepotrebni s obzirom na već pokrenuti krivični postupak i da je sud trebao odgoditi parnični postupak do okončanja krivičnog postupka, budući da su oba procesa povezana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79