Advokatica Vidović: Zašto bi Dodik poklonio Lavrovu ikonu od 100 eura, “izvinite” ne oslobađa odgovornosti

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da će se javno izviniti i vratiti ikonu ukoliko Ukrajina dokaže vlasništvo i potraživanje za 300 godina starom ikonom iz Luganska. No, stvari baš nisu tako jednostavne kada je u pitanju kršenje zakona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je po izlasku iz bolnice za cijelu aferu okrivio medije, zatim je rekao da Ukrajina uopće i ne potražuje ikonu, a onda je poručio da će je vratiti ako se pojave dokazi. U međuvremenu iz Dodikovog kabineta je saopćeno da “ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu”.

Novi detalji: Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu vrijedna 12,5 miliona eura

Pitanje koje se postavlja glasi zašto bi Dodik bezvrijednu ikonu poklanjao jednom od najmoćnijih diplomata na svijetu!? No Dodik je danas rekao nešto novo, objasnivši da je ikonu dobio od osobe za koju ne može reći niti da mu je poznanik, a koja je živjela u Rusiji 25 godina i koja ga je zamolila da se ikona vrati u tu zemlju.

Novo pitanje je zašto je Dodik odlučio ikonu, nepoznatog porijekla od neznanca, pokloniti šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i potencijalno ga dovesti u nezgodnu poziciju, ali i sebe.

Dodik za aferu “Ikona” okrivio Biseru Turković i državu: To je njihov problem, neka ga oni riješe

Poznata bh. advokatica Vasvija Vidović za Klix.ba kaže da bi Milorad Dodik morao krivično odgovarati ukoliko se dokaže da se radi o kulturnom blagu Ukrajine, kako tvrdi ta država.

“Ako bi se utvrdilo da se radi o kulturnom blago Ukrajine, promet takve vrste blaga je zabranjen zakonom i predstavlja krivično djelo. Njegovo otuđenje uključuje i promet preko granice i sve vrste raspolaganja takvim predmetima, kao i poklon, apsolutno“, rekla je.

Vidović smatra da je Tužilaštvo BiH uradilo veliki propust jer nije odmah sudskim putem izvršilo oduzimanje ikone, a zatim vještačenje, utvrđivanje porijekla i vrijednosti.

“Ovako je ostavljeno vrijeme i prostor da se predmet ukloni ili uništi ili zamjeni nekom bezvrijednom kopijom. Ona je na sigurnom mogla biti samo na zahtjev nadležnog tužilaštva o oduzimanju predmeta“, dodaje.

Na podsjećanje da je Dodikov savjetnik Radovan Kovačević kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu, Vidović postavlja retoričko pitanje:

“Činjenica je da se radi o umjetnini velike vrijednosti, a o tome govori i akt poklanjana ikone visokom funkcioneru. Da li bi zaista poklonio takvom diplomati nešto bezvrijedno ili što vrijedi 100-200 eura?“

Naša sagovornica smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH trenutno štiti osobu koja mu je dala ikonu.

“Od nje potencijalno počinje izvršenje krivičnog djela. Odgovornost je jasna ukoliko se ispita i dokaže porijeklo iz Ukrajine“, zaključila je advokatica.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu i savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola. Tužilaštvo BiH je otvorilo predmet i najavilo saslušanje više osoba. Ukrajine je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ikona predstavlja njihovo kulturnog blago što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79