Advokatski ispit poskupio sa 597,50 KM na 2.057,50 KM

Advokatski ispit poskupio sa 597,50 KM na 2.057,50 KM


Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske je odlučio da značajno poveća naknadu za polaganje advokatskog ispita sa 597,50 KM na 2.057,50 KM, što predstavlja povećanje od čak 350 posto. Glavni razlog za ovo poskupljenje navodi se kao inflacija koja je rezultirala rastom troškova redovnog poslovanja komore.

Odluka obrazlaže se analizom troškova poslovanja koji su značajno porasli u proteklom periodu. Navodi se da je ovaj rast troškova direktno uticao na finansijsko stanje Advokatske komore Republike Srpske.

Izuzetak od ovog povećanja čine kandidati koji su najmanje tri godine radili kao pripravnici ili stručni saradnici kod advokata upisanih u imenik komore, za koje naknada ostaje na starom nivou od 597,50 KM.

Predsjednik Izvršnog odbora, Darko Kremenović, naglasio je da je uvedeno pravilo o finansijskim olakšicama za ove kandidate, imajući u vidu njihov doprinos kroz plaćanje članarine koja doprinosi finansijskoj stabilnosti komore.

Pored poskupljenja ispita, odlukom Izvršnog odbora utvrđeno je da će članovi komisije za polaganje ispita dobijati naknadu od 80 maraka po kandidatu, dok će sekretar komisije biti naknadno nagrađen sa 20 KM po kandidatu.

U 2023. godini, Advokatska komora Republike Srpske prijavila je rekordnih 710.892 KM prihoda i ostvarila dobit od 9.377 KM, prema zvaničnim podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Ovo drastično poskupljenje advokatskog ispita u Republici Srpskoj izazvalo je reakcije u javnosti, posebno među kandidatima koji su suočeni sa znatno većim troškovima za sticanje prava na advokaturu u ovom entitetu BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija