Adžem: Ovo je nenormalno, smrtnost od korone i do 70 posto

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je postavljanjem zastupničkih pitanja.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) kazao je da ima jedno pitanje i inicijativu.

– Zdravstveni sektor je suočen sa problemima. Podnosim inicijativu da ovaj dom obavezuje resornog ministra zdravstva da uspostavi koordinaciono tijelo koje će iznaći rješenje za nabavku lijekova i opreme i da se to radi centralizirano. Svi kantoni iskazuju zahtijeve za sredstvima i oni su opravdani. Vlada FBiH izgubi 80 miliona KM, a zbog pojedinačnih nabavki kantona. Dakle ukoliko bi postojao centralizirani sistem ušteda bi bila 80 miliona KM – istakao je Adžem.

Zastupnik Adžem zatražio je i statističke podatke o mortalitetu uzrokovanom koronavirusom.

– Ukupna smrtnost u FBiH zbog koronavirusa je i do 70 posto. ovo je nenormalno – istakao je Adžem.

Zastupnica Mara Đukić (DF) predložila je da se uvede stopostotno priznavanje bolovanja prilikom zaraze koronavirusom.

– Zdravstveni radnici moraju doći u kontakt sa zaraznim bolestima. Druga inicijativa je vezana za vakcinaciju protiv HPV virusa, tražim da se urade procjene i analize u vezi vakcinacije. nemamo precizne podatke o broju žena oboljelih od ovog virusa. Liječenje je vrlo teško i košta jako mnogo, stoga treba razmotriti uvođenje vakcine protiv ove bolesti – istakla je Đukić.

Zastupnik Adis Arapović (SBB)

Zastupnik Adis Arapović (SBB)

Foto: PrintScreen


Zastupnica Alma Kratina (DF) kazala je da podnosi dvije inicijative.

– Prva je da Vlada FBiH u proceduru uputi zakon o uvezivanju radnog staža – istakla je.

Zastupnica Sanela Klarić (Naša stranka) uputila je urgenciju jer nije dobila odgovore na postavljeno pitanje upućeno u vezi vodoutvrda u Goraždu.

– Dali Vlada FBiH radi svoj posao, jedno ministarstvo poništava odobrenje, a drugo ga daje – istakla je Klarić.

Zastupnica Elzina Pirić upitala je Vladu FBiH šta znači izjava ministra Nermina Džindića da postoje problemi u vezi projekta Blok 7 TE Tuzla.

Zastupnik Adis Arapović (SBB) uputio je pitanje Ministarstvu pravde.

– Dokle je došla priprema zakona za reformu državne službe u FBiH. Jesu li osigurane sve pretpostavke za ovu refrmu – upitao je Arapović.

Dodao je da podnosi i inicijativu kojom se Vlada FBiH zadužuje da u roku od 60 dana zakon o informacionoj sigurnosti prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79