Aerodrom Bihać uspostavio saradnju s konzorcijem iz Dubaija

Adnan Bajrić, v.d. direktora Aerodroma Bihać u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao je Memorandum o razumjevanju s konzorcijem iz Dubaija. Kako poručuje, ovo je historijska šansa za ostvarenje višegeneracijskih snova i želja o gradnji aerodroma u Krajini.

Memorandum je potpisan s konzorcijem Chemie Tech DMCC (CTD) i Emirates Gates Investment (EDI), a potpise na dokument stavili su direktor CTD-a Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan za EGI.Memorandum o razumijevanju je definiran shodno zakonima BiH, a u vezi pravnih, ekonomskih i drugih aktivnosti prije fizičke izgradnje, shodno ranijem Memorandumu Vlade USK i Grada Bihaća sa istima.

Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču – Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru – Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel – omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika – prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i drugu korist i značaj od aerodroma”, kaže Bajrić.

Također, kako dodaje, osnivač i finansijer trebaju uradi ono što su obećali, a oni planirali kroz trogodišnji plan aktivnosti. Kaže da će trebati malo vremena da Aerodrom postane samoodrživ, odnosno profitabilan.

“Sigurno da hoće i to samo kroz nekoliko godina zahvaljući našoj krajiškoj dijaspori, privrednim aktivnostima sa Evropom, kao i turističkim sa Azijom. Ovo je historijska šansa za ostvarenje naših višegeneracijskih snova i želja, ali i razvoj privrede i turizma, približavanje domovine dijaspori, omogućavanje, dolaska, povratka i investranja u domovinu,”, kaže Bajrić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79