Aerodrom Mostar obara rekorde, sve više letova i aviolinija

Aerodrom Mostar obara rekorde, sve više letova i aviolinija


Mostar se sve više ističe kao atraktivna turistička destinacija, privlačeći sve veći broj turista iz različitih dijelova svijeta. Stari most preplavljen je posjetiocima iz Njemačke, Japana, Kine, Turske i drugih zemalja, što dodatno doprinosi pozitivnom turističkom trendu.

Povećanje broja noćenja u gradu rezultat je i uspješnih aviolinija koje opslužuju Međunarodni aerodrom Mostar.

Marko Đuzel, direktor mostarskog aerodroma, najavio je planove za uvođenje novih linija, dok je Mensud Duraković iz Turističke zajednice Mostara govorio o važnosti lokalnog stanovništva u očuvanju jedinstvenog iskustva koje grad pruža posjetiocima.

“Čovjek je najveće bogatstvo Mostara jer Mostarci su jako dobri domaćini – to turisti kažu. U proteklih 20 godina stalno raste trend Mostara kao najbolja ili najinteresantnija destinacija. Turisti su jako obrazovani i znaju šta da očekuju kada dođu u neki grad. Mostar je specifičan i da bi vas uveli u ljepote potrebni su lokalci koji će vam pokazati to sve. Veliki broj turista pokušava da skoči i skače sa Starog mosta i tim postaju dijelom Mostarci,” istakao je Duraković.

Đuzel je, govoreći o uspjehu aviolinije Mostar-Beograd, naveo: “Inače kada se uvodi nova linija potreban je određeni period uhodavanja kao što je bilo s linijom za Zagreb koja je tek ove godine došla do očekivanih brojki. Beograd je preskočio taj period uhodavanja i popunjavanje zrakoplova od 108 mjesta je na 80 posto, u ljetnjem periodu zadnjih mjesec dana je preko 90 – možemo reći da je linija najuspješnija.”

On je također otkrio da planiraju otvoriti još šest novih aviolinija: “Sama činjenica da ćemo ove godine imati 40.000 putnika, broj noćenja se povećao i na dvije-tri noći. Prije je to bila jednodnevna destinacija. Nastavlja se razvoj. Razvijanje letova za dijasporu, letova za turizam i treći segment za vjerski turizam – Međugorje. U narednih 7 dana raspisat ćemo javni poziv da jednu aviokompaniju baziramo u Mostaru da otvori još šest destinacija. Prioritet su Skandinavija i Istanbul te pojačavanje Njemačke,” izjavio je Đuzel.

Uz to, ponosno je istakao kako ove godine nisu imali niti jedan otkazan let te da nisu imali nikakvih problema u radu s aerodromom, čak ni kada je cijeli svijet bio u problemu zbog kolapsa interneta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija