Aerodrom Tuzla u problemu: Mora vratiti milion KM nenamjenskih potoršenih sredstava, a nemaju novca ni za tekuće poslovanje

Zbog pandemije koronavirusa Međunarodni Aerodrom Tuzla pretrpio je ogromne finansijske gubitke u poslovanju, a dodatni udar predstavlja ukidanje linija sa Austrijom i reduciranje linija sa nekoliko evropskih zemalja.

Ukoliko Međunarodni Aerodrom Tuzla bude morao da vrati nenamjenski utrošena sredstva u budžet Federacije BiH, a što je utvrđeno revizijom prijetu mu ponovno zatvaranje.

Međunarodni Aerodrom Tuzla je od početka pandemije izazvane širenjem korona virusa pretrpio finansijske gubitke od oko 1,7 miliona KM. Zbog brojnih epidemioloških mjera prihodi su smanjeni za oko 50 posto.

‘Po prvi put se dogodilo da Međunarodni Aerodrom Tuzla zabilježi bolji rezultat od aerodroma u Sarajevu. Kada je u pitanju obim prevoz putnika među boljima smo u regiji’ – kazao je u izjavi za FTV Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Dok Međunarodni Aerodrom Tuzla čeka 930.000 KM subvencije odobrene od strane Vlade FBiH Međunarodni Aerodrom Tuzla mora izvršiti povrat novca u budžet koji nije potoršen namjenski.

Revizori FBiH su utvrdili kako je Međunarodni Aerodrom Tuzla nenamjenski potrošio 1 milion KM subvencije iz budžeta FBiH tokom 2018 i 2019 godine.

‘Odluka Vlade je bila da ta sredstva budu utrošena u razvoj saobraćaja, međutim ta sredstva su utrošena u neke druge namjene. Tako da je prekršena ta odluka i samim tim ostaje obaveza da se ta sredstva moraju vratiti ‘- kazao je Mujačić. Pomoćnik ministra za promet i komunikacije FBiH Amadeo Mandić, u izjavi za FTV kaže kako je taj milion KM potrošen u tekućem poslovanju.

‘To je za nas nenamjenski utrošak i mi smo zatražili povrat tih sredstava’ – kazao je Mandić.

Hitan povrat novca mogao bi da bude fatalan za Međunarodni Aerodrom Tuzla. Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić kaže kako u planu imaju napraviti neki vid sporazuma sa resornim ministarstvom kako bi povrat sredstava bio u ratama.

‘Nemamo sredstava dovoljno ni za tekuće poslovanje, a kamoli da vratimo taj milion KM nenamjenskih utrošenih sredstava’ – kaže Mujačić. Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK kaže da je moguć čak i najgori scenario, a to je zatvaranje Međunarodnog Aerodroma Tuzla. Opširnije pogledajte u prilogu Omera Hasanovića za FTV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79