Aerodrom u Tuzli širi kapacitete: Gradi se novi gejt, uskoro i novih 300 parking mjesta

U cilju proširenja kapaciteta i povećanja broja putnika JP Međuanarodni aerodrom Tuzla je 11. novembra raspisao tender za izgradnju trećeg izlaznog gejta.

Urađen je idejni projekat za izgradnju novog parkinga sa oko 300 parking mjesta.

Potpisan je ugovor o PCN proračunu i atestiranju poletno slijetne staze kako bi se utvrdila, i na viši nivo podigla kategorija nosivosti. U vezi s tim je potpisan i ugovor za sanaciju i asfaltiranje rulnice Alfa dionice.

U toku je proces eksproprijacije zemljišta radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala dužine 900 metara, čime će se znatno podići nivo sigurnosti i omogućiti letenje u uslovima smanjene vidljivosti.

– Potpisani su ugovori i odobren je angažman instruktora našeg nastavnog centra na drugim aerodromima, kao i edukacije kadrova koji dolaze iz drugih javnih i privatnih preduzeća na našem aerodromu i drugim lokacijama. Ovaj angažaman naših instruktora predstavlja još jedan od izvora finansiranja JP Međunarodni aerodrom Tuzla – rekao je za RTV Slon v.d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Halid Ahmetbegović.

S obzirom na naslijeđenu veoma tešku finansijsku situaciju i ogromna dugovanja, poslani su prijedlozi sporazuma za obročnu otplatu dugovanja prema svim dobavljačima. Poslana je aplikacija za pristupanje Transeuropskoj prometnoj mreži što je jedan od preduslova za apliciranje na značajna sredstva iz Euro fondova.

– Imajući u vidu da prostor sjeveroistočne Bosne ima preko milion stanovnika i ubjedljivo najrazvijeniju industriju u zemlji, plan razvoja JP Međuanrodni aerodrom Tuzla je udvostručiti broj putnika iduće godine, a godinu dana kasnije preći brojku od milion putnika – rekao je.

Značajno povećanje broja putnika za aerodrom Tuzla predstavlja osnovni preduslov za rentabilnost dok za državu BiH znači unos nekoliko stotina miliona deviznih sredstava.

U toku su pregovori sa aviokompanijama za uvođenje novih linija kako bi se povećao broj putnika a samim tim i očekivani rast prihoda kako za JP Međunarodni aerodrom Tuzla tako i za lokalnu zajednicu, TK i državu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79