Afera “Ikona”/ Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina: Ovo je veliki skandal i šamar nama!

Dženan Jusufović direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama za Oslobođenje govori o aktuelnoj aferi “Ikona” koja je glavna tema kako medija u BiH tako i u regionu.

Naime, kako nam je kazao unazad šest godina uradili su veliki broj obuka i edukacija sa policijskim agencijama, sudijama i tužiocima i stalno potencirali na tome da je najvažnije da ljudi posjeduju dokumentaciju.

– Naša zemlja je potpisala sve konvencije, posebno UNIDROIT konvencija iz 1995. godine. Konvencija o zabrani izvoza i uvoza umjetnina. Kako se ta umjetnina uopšte našla na teritoriji naše zemlje to treba da odgovori onaj koji je nju imao u posjedu. Ovo je jedan veliki skandal, istakao je Jusufović.

Između ostalog, on navodi kako se i u našoj zemlji susrećemo sa sličnom slituacijom.

– Opljačkani smo kao zemlja. Zato se naše kulturno dobro nalazi skoro u cijelom svijetu. Zato je važno da napravimo specijaliziranu jedinicu za umjetnine. Ko ne čuva svoju kulturnu baštinu gubi identite. Ono što mogu reći da je ovo zabrinjavajuće, ovo je veliki šamar nama. Kako se to našlo na teritoriji BiH, to treba da definitivno odgovori neko drugi. Vidim da su se oglasili i Bisera Turković i Ambasada Ukrajine, nadam se da će se Tužilaštvo oglasiti, istakao je Jusufović.

Ukrajina tvrdi da je Dodik poklonio Lavrovu pozlaćenu ikonu koja je ukrajinska kulturna baština

Također, navodi kako ambasada Ukrajine bi trebala da ime detaljnije informacije o tome kako se to našlo u BiH i kako se našlo kod visoko pozicioniranog predstavnika BiH.

Turković: BiH je pod ozbiljnom optužbom, ako je ikona ukradena, treba biti vraćena Ukrajini


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79