Afera ‘ikona’ postaje slučaj koji se nikada neće riješiti?

Sve sam bliže stajalištu opozicije iz Republike Srpske, ali dobrih poznavaoca prilika u Tužilaštvu kako afera “ikona” je slučaj koji se nikada neće riješiti. Makar ne dok je na čelu Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH odana Draganu Čoviću, bliskom prijatelju i političkom istomišljeniku Milorada Dodika.

„Najveća sramota za jednog državnika je da uradi to što je uradio Dodik. On zna ko mu je dao ikonu, ali zbog bliskosti sa tom osobom neće da joj otkrije ime. Ta ikona je nelegalnim putem došla do njega. Afera “ikona” je nevjerovatna bruka i sramota!“ – istakao je Miladin Stanić, saopšteno je iz SDS-a.

Tužilaštvo nam maže oči pričom kako je formiran predmet, a u Tužilaštvu BiH se sve glasnije smiju, jer postupajuća tužiteljka još nije odredila ni krivično djelo!

Da stvar bude gora Tužilaštvo BiH obmanulo je javnost kada je 6. januara ove godine saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći započelo prikupljanje dokaza u predmetu “ikona”, formiranog nakon što je objavljeno da je Milorad Dodik ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu koja potiče iz ukrajinskog grada Luganska koji se nalazi pod okupacijom proruskih paravojnih formacija.

Sve relevantne institucije Ministarstvo pravde i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela tada su potvrdili da nisu zaprimili nikakav zahtjev! Riječ je bila o kupovini vremena. Tek trideset dana nakon “formiranja predmeta” Tužilaštvo BiH je ukrajinskim vlastima uputilo molbu kojom traži dostavu informacija o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu.

U međuvremenu je glavna državna tužiteljka Gordana Tadić, preko svog potparola Borisa Grubešića, najavila da će zbog slučaja ikona saslušati Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članove Predsjedništva BiH koji nemaju nikakve veze sa Dodikovim poklonom Sergeju Lavrovu.

Stiče se utisak da se upravo zbog kupovine vremena i davanja prostora za manipulaciju pomaže Dodiku da konstruiše priču.

Bojim se da i ovaj slučaj, koji je svjetski skandal, ne završi u tamnim ladicama Tužilaštva, tamo gdje su završili i nabavka poljske bolnice u Republici Srpskoj, ako i utrošak 2 miliona KM u toku pandemije putem direktnih sporazuma u Republici Srpskoj prenosi Patria.

14.12.2020., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik dolaze na konferenciju za medije nakon odrzanog sastanka. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79