Afera Janaf drma Hrvatsku, a riječ je o firmi koja je „oteta“ od BiH

U Hrvatskoj od jutros traje policijska akcija u kojoj je uhapšeno više osoba, a za dvojicu saborskih zastupnika zatraženo je skidanje imuniteta. Radi se o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno desetak osoba, a u vezi s malverzacijama u kompaniji Janaf. Između ostalih, priveden je šef Janafa Dragan Kovačević.

– Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s USKOKOM unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene privrednog kriminaliteta i korupcije – saopštila je policija.

Velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić te SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić obuhvaćeni su istragom. Za obojicu je zatraženo skidanje zastupničkog imuniteta. U toku su pretresi.

Policija provodi istragu
Policija provodi istragu Foto: Index.hr
 

Index.hr saznaje da je istragom obuhvaćeno ukupno 13 osoba. Uz Dragana Kovačevića, Kreše Peteka, Dražena Barišića i Vinka Grgića, istragom su obuhvaćene još dvije osobe iz Janafa, tri iz Vodoopskrbe te još tri čije su firme povezane s Petekovom firmom. Mediji su izvijestili da je riječ o firmi „Elektrocentar Petek“ iz Ivanić Grada, koja je pod lupom istražitelja zbog poslova s Janafom.

Akcija se provodi u vezi sa sumnjom da su ove osobe počinile više krivičnih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja…

„Energoinvest“ gradio projekt

Inače, Janaf je kompanija koja upravlja naftovodnim sistemom koji je projektiran i građen u periodu od 1974. do 1979. godine. Kako je „Dnevni avaz“ pisao još prije nekoliko godine, Bosna i Hercegovina je učestvovala u gradnji ovog naftovoda, ali je kasnije ostala bez ikakvih prava u kompaniji.

BiH je praktično ostala bez pola milijarde dolara koje je sarajevski “Energoinvest” investirao u gradnju Jadranskog naftovoda, što je „Avazu“ ranije potvrđeno iz sarajevske firme.

“Energoinvest” je gradio Janaf zajedno s hrvatskom INA-om i srbijanskim “Naftagasom”. Ovaj naftovod sagrađen je radi snabdijevanja naftom rafinerija u Sisku, Bosanskom Brodu, Novom Sadu i Pančevu.

Iako je tada “Energoinvest” upisan kao suvlasnik trećine naftovoda, nakon rata je ova firma ostala bez svog vlasničkog udjela. Hrvatska tvrdi da ima stopostotno vlasništvo, a država BiH o tome je godinama šutjela.

Vlahovljak i Čengić: BiH je gradila naftovod
Vlahovljak i Čengić: BiH je gradila naftovod Foto: Arhiv
 

– Taj naš udio pripao je Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a oni ga kasnije prodali Hrvatskoj. Mi kao kompanija više ništa ne možemo ni pokrenuti niti tražiti. No, da smo ostali bez uloženih pola milijarde dolara, to je tačno. Ovime je ne samo “Energoinvest” nego cijela Federacija BiH na gubitku – kazao je prije nekoliko godina za „Avaz“ Enes Čengić, tadašnji direktor “Energoinvesta”.

Bivši direktor ove kompanije Džemail Vlahovljak, ustvrdio je ranije za naš list da se u “Energoinvestu” već godinama ovaj naftovod ne vodi ni u početnom bilansu, navodeći da je postalo jasno da uložena sredstva nikada neće biti vraćena.

On je kazao da postoje neke indicije da su sredstva uložena u Janaf prelomljena tokom rata, a da su u tome učestvovali Republika Srpska, Srbija i Hrvatska.

Vlahovljak je tada kazao da je ključno pitanje zbog čega naši državni organi godinama ništa ne poduzimaju kada je u pitanju Janaf.

Milanović ne zna ništa

Inače, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ne zna ništa o slučaju, pa ni što im se stavlja na teret.

– Ja ne znam uopće, čuo sam da je zatraženo ukidanje imuniteta i to je sve. To vrijedi i za Dragana Kovačevića u Janafu, koji je na to mjesto postavljen kad sam ja izabran za premijera, i od tada radi taj posao, ali ne znam baš ništa o tome, kao ni o slučaju gradonačelnika Velike Gorice, koji to radi od 2009. godine. Dakle, već 11 godina – rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, DORH-a, USKOK-a… da nepristrano rade svoj posao.

– Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, to dokazuje naš mandat, naša vlada se za to zalaže konkretnim aktivnostima te dajemo podršku DORH-u, USKOK-u, PNUSKOK-u… Svako tko se utvrdi da je kriv će odgovarati – rekao je premijer komentirajući današnja dešavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79