Afera “Kineski traktori”: Tužilaštvo traži produženje pritvora za Mladinu i Džafu

Donirane kineske traktore za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi, tvrdnje su Tužilaštva K.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora za Ivicu Mladinu i Refika Džafu, koje su pripadnici Federalne uprave policije, zajedno sa još sedam osoba, lišili slobode prije mjesec u sklopu akcije kodnog naziva “Farmer”, a zbog malverzacija sa traktorima koje je Kina donirala građanima pogođenim poplavama. Za Vahida Jašarevića, koji je pritvoren zajedno s njima, zatražene su mjere zabrane.

 Mjere zabrane ranije su određene i za Refika Omerovića, Mehmeda Nikšića, Abdulaha Tutmića, kao i za Huseina Selimovića i Envera Smajića, koji su nakon krim-obrade u FUP-u pušteni na slobodu. One podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravka, zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima.

U pritvoru je i bivši ministar u vladi FBiH Desnica Radivojević, koji se također sumnjiči da je učestvovao u ovim krivičnim djelima. Za njega će odluka biti donijeta naknadno.

Svi oni su bili članovi Komisije pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Tužilaštvo je produženje pritvora za Mladinu i Džafu zatražilo zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, kao i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Ovu informaciju potvrdio nam je i advokat Ivice Mladine Aleksandar Remić, koji se protivio prijedlogu Tužilaštva i tražio da se njegovom branjeniku pritvor zamijeni mjerama zabrane.

– Naročito je apsurdno što mu se, između ostalih razloga, produženje pritvora traži i zbog bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo, iako Tužilaštvo i samo navodi da je krivično djelo dovršeno, jer kako kažu sva oprema je već podijeljena – kazao je Remić.

Privedeni u akciji “Farmer”, podsjećamo, sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Terete se da su krivična djela počinili kao članovi Komisije pri Vladi FBiH, na čijem čelu je bio Nermin Nikšić, za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Na teret im se stavlja da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju spomenute poljoprivredne opreme i mehanizacije na način da su je za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi.

Odluku o produženju pritvora donijet će Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Rozita Šimić prenosi Faktor.

 

(FOTO) Sudar dva kamiona na autoputu, ćevapi i piletina završili na cesti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments