AFERA POTKIVANJE: Danas u 10 sati dođite na performans ispred zgrade OHR-a!

U organizaciji nevladine organizacije „ReStart Srpska“ u subotu (8. juna), s početkom u 10 sati, ispred zgrade OHR-a u Sarajevu biće održana konferencija za medije i performans u kojem će, kako organizatori najavljuju, glavna zvijezda biti „Milan toMi Iustitia“.

Povod za ovaj događaj je „afera potkivanje“ predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, nakon čega nije uslijedila adekvatna reakcija kako domaćih, tako i međunarodnih institucija.

Medijima i građanima će se obratiti Stefan Blagić, predsjednik organizacije „ReStart Srpska“, te Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže – ACCOUNT i jedan od urednika “Žurnala” čiji su novinari “odgovorni” za pokretanje čitave afere.

Na ovaj način će se pokušati dodatno animirati Ured visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inzkom koji i dalje blago reagira na kršenje mnogobrojnih zakona. „Šlag na tortu“ je upravo aktuelna afera „Potkivanje“, piše Žurnal.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, nakon čega su reagirali iz Ureda visokog predstavnika za BiH navodeći kako su „neugodno iznenađeni ovom odlukom“ .

Zbog toga je Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru PIC-a, na šta su reagirale brojne ambasade, OHR i OSCE poručujući predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“.

Također, reagirala je i Ambasada Ruske Federacije u BiH navodeći da su „neprijatno iznenađeni“ izjavom OHR-a te da „vrše pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje“.

Podsjetimo, u novembru 2018. godine biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević se sastao s Milanom Tegeltijom u jednom od banjalučkih ugostiteljskih objekata, kako bi Alešević upoznao Tegeltiju u vezi s njegovim predmetom, te kako bi predsjednik VSTV-a nakon toga „vidio s Dalidom“ da se ubrza predmet.

Nakon toga, Alešević je predao inspektoru SIPA-e Marku Pandži 2.000 maraka za „potkivanje“. Inače, Pandža je bio osoba koja je ugovorila sastanak između Aleševića i Tegeltije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments