Afera “Potkivanje”: Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu Aleševiću i Pandži

Afera “Potkivanje”: Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu Aleševiću i Pandži


Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te potvrdio presudu Suda Bosne i Hercegovine od 2. juna 2021. Nerminu Aleševiću i Marku Pandži.

Tom prvostepenom presudom Pandža i Alešević oslobođeni su optužbi da su počinili krivično djelo primanje dara, odnosno davanje dara.

Kako je rečeno tokom izricanja prvostepene presude, Sud je optužene “oslobodio u nedostatku dokaza kojih u ovom predmetu nije ni bilo”. Sud je prethodno donio odluku da je većina dokaza nezakonita i da je Tužilaštvo BiH prekršilo odredbe zakona u toku istrage.

Tužilaštvo se žalilo zbog povrede krivičnog zakona, bitne povrede odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Advokati optuženih dostavili su odgovore na žalbu Tužilaštva BiH sa prijedlozima da se ova žalba odbije kao neosnovana, što je Sud na kraju i učinio.

Podsjetimo, prema optužnici, istražitelj SIPA-e Marko Pandža je radi nelegalnog ostvarivanja vlastite koristi 2018. godine zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik utjecao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidu Burzić da utječe na postupajućeg tužioca da izvrši radnju koju bi inače morala izvršiti i da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan optuženi Alešević.

Alešević je bio optužen da je, svjestan da nezakonito postupa, nudio i dao Pandži 2.000 KM da kao posrednik izvrši utjecaj na Tegeltiju radi rješavanja njegovog predmeta.

U optužnici je navedeno da su se optuženi 23. novembra 2018. godine u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sastali sa Tegeltijom i njegovim kumom Vladimirom Jurišićem, kojom prilikom je Alešević ispričao svoj problem u pravosudnim institucijama Unsko-sanskog kantona i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, nakon čega je Tegeltija obećao da će provjeriti sa Burzić šta je s tim predmetom.

Prije sastanka, prema optužnici, Pandža je upozorio Aleševića da ne spominje novac na sastanku, da bi nakon sastanka od Aleševića tražio novac za sebe i Tegeltiju, kako bi mu pomogao u rješavanju predmeta, nakon čega je Alešević Pandži dao 2.000 KM, koje je on zadržao za sebe.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija