Afera Respiratori: Fadil Novalić upravo iznosi završne riječi

Upravo u 09:00 sati počinje iznošenje završne riječi odbrane Fadila Novalića u aferi Respiratori.

Sudu BiH trebale su dvije godine da stignu završnih riječi, a uskoro se i očekuje presuda optuženim Fadili Novaliću, Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću i Jelki Miličević.

Podsjećamo, ovaj predmet je pokrenut nakon sumnjive kupovine 100 kineskih respiratora koji su plaćeni 10 miliona i 530 hiljada KM.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnim riječima da je dokazalo odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine, istaknuvši da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno.

“Veliki je interes javnosti bio jer je svima jasno da je ova zemlja okovana u raljama korupcije”, kazao je tužilac Džermin Pašić.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je pokazao da je dovoljan jedan poziv ili SMS da se novac iz budžeta preda onome ko je podoban, odnosno da se nabavka respiratora povjeri “Srebrenoj malini”, iako se ta firma nikada nije bavila uvozom medicinskih sredstava.

On je govorio o principima starog i srednjeg vijeka koji vladaju u BiH, te stanju u kojem građani ne smiju pitati gdje je novac iz budžeta, kao i o opasnosti da sudska vlast, kao samostalni stub vlasti, padne.

Tužilac Mirza Hukeljić je analizirao izvedene dokaze, navodeći da je novac iz budžeta dat firmi koja je odabrana, a ne izabrana, u propisanoj proceduri.

“Kompletan sistem je izigran da bi se isplatio novac nekome…”, kazao je Hukeljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79