Afera Respiratori: Ganibegović umjesto Hodžića zvao Prevljaka, Čahta “imao respirator kod kuće”

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”, svjedočio je Hasan Ganibegović, bivši Novalićev savjetnik. Ganibegović je pojasnio da je bio začuđen da su postojala dva pisma namjere za nabavku respiratora, da je jedno bilo potpisano, a na drugom faksimil premijera Fadila Novalića.

O postojanju pisma, kaže upoznat je slučajno kada je sekretarica federalnom premijera Bahra Džaka slučajno na njegovom printeru isprintala dokument.

“Bacio sam joj taj papir i rekao da ne solira. Ona je odgovorila-tako je rekao FIkret iz Crvenog Krsta”, rekao je Ganibegović, dodajući da ga je ta njena konstatacija zbunila, zbog čega je kasnije na molbu premijera da kontaktira FIkreta, zvao, kako kaže Fikreta Prevljaka.

Hodžića je kaže upoznao tek onda kada mu je premijer naložio da se angažuje oko pribavljanja dozvole za uvoz medicinske opreme rekao je Ganibegović, ali da tadašnji njegovi kontakti nisu urodili plodom.

U viber prepisci sa Editom Kalajdžić, Ganibegović se žalio Editi Kalajdžić da je ignorisan u tom procesu.

Piše da su “Bahra i šef nabavljali, ako se nije i Čahta upetljao“, napisao je Ganibegović, da bi danas pojasnio ulogu Gordana Čahtarevića, jednog od savjetnika premijera Novalića.

“Na stepenicama mi je jednom Novalić rekao:”Jel’ znaš da Čahta ima respirator kod kuće, ostao mu od pokojnih roditelja”, svjedočio je Ganibegović pred Sudom BiH.

Odgovarajući na pitanja o avansnoj uplati novca za respiratore, Genibegović je ocjenio da ne postoji mogućnost da ministri u Vladi FBiH nisu znali na šta su davali saglasnost.

“Niti jedna tačka ne prolazi da je Vesko Drljača i Edita Đapo ne odobre kaže Ganibegović. Iz Iskustva znam da uvijek znaju o čemu odlučuju. Ta priča da je Fadil Novalić presvukao 16 ljudi ne stoji“, zaključio je svjedok.

Komentarišući ponude koje su pristizale u Vladu FBiH, svjedok je kazao da su one proslijeđivane Zavodu za javno zdravstvo FBiH, na čijem je čelu tada bio Davor Pehar. Kazao je da nije čitao mailove u kojima je bio na CC. Ipak, potvrdio je da je bio u kontaktu sa izvjesnim Edvinom Kučukovićem koji je upozoravao na opasnost od respiratora koji se trenutno nalaze na tržištu.

“Ko i svi Bošnjaci, sve može. Kad ne zna naučiće za četiri dana”, opisao je Ganibegović Kučukovića koji se, kako je rekao “stavljao na raspolaganje” za nabavku respiratora, no bez službene ponude.

Opisujući stanje u tom momentu Ganibegović navodi da su stizela različite ponude za pomoć.

“Bio neki kontakt Arapska humanitarna organizacija. Čovjek nudio 10 000 dolara da popravi odnose između Katara i Bosne i Hercegovine”, rekao je Ganibegović.

Opisujući svoj odnos sa premijerom Fadilom Novalićem Ganibegović je na samom početku svog svjedočenja rekao da je taj odnos bio narušen od 2019. godine kada su preko Britanske Ambasade u kabinetu premijera Novalića angažovana tri savjetnika čemu se Ganibegović protivio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79