Afera “Respiratori”: Nastavlja se suđenje Novaliću i drugima

Sud BiH zakazao je za danas nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na ročištu održanom 16. jula, tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić iznio je set materijalnih dokaza kojima se, kako je rekao, potvrđuje organizovano i sinhronizovano djelovanje optuženih.

Pašić je iznio i set materijalnih dokaza kojima je, kako je rekao, želio pokazati da su svi akti u vezi s uvozom respiratora modelirani 24. aprila 2020. godine i u kojima je naveden drugi model respiratora.

Odbrane su više puta prigovarale na način izvođenja dokaza, zahtijevajući da Tužilac prestane komentirati dokaze koje ulaže.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79