Afera Respiratori: Novalićeva odbrana kao dokaze uložila natpise članaka stranih portala

Ulaganjem materijalnih dokaza odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Za ovu spornu nabavku respiratora, osim Novalića optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Advokatioca Nina Karačić koja s Vasvijom Vidović zastupa Fadila Novalića tri sata je ulagala materijalne dokaze koji su, kako je istakla, relevantni za odbranu premijera Federacije BiH. Među dokazima bilo je dosta informacija i zaključaka sa sjednica Vlade FBiH u 2020. godini, kao i informacija o aktivnostima samog premijera u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pisma namjere za nabavku vakcina

Ulagani su akti Federalne uprave civilne zaštite u vezi sa promjenom sastava Federalnog štaba civilne zaštite, kao i mišljenja ministarstava finansija, pravde i Ureda za zakonodavstvo o tim odlukama, te brojni drugi dokumenti.

Među tim dokumentima je i više obavještenja Federalne uprave civilne zaštite na zahtjev Tužilaštva BiH o raspodjeli nabavljenih respiratora ACM 812 A. Na pitanje šta time odbrana dokazuje, advokatica Vidović je podsjetila da je naredba Tužilaštva FUCZ-u bila da se obavještavaju o svakom poduzetom koraku u vezi s respiratorima, te da odbrana želi dokazati nezakonito postupanje Tužilaštva BiH.

Odbrana je također priložila pisma namjere koje je Fadil Novalić potpisivao, a koja su bila upućena firmama u Bihaću i Sarajevu 2021. godine radi nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Državni tužilac Mirza Hukeljić prigovorio je da uz pisma namjere , odbrana nije priložila propratni akt iz kojeg se vidi da su ona poslana preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a što je sasvim suprotno kad su u pitanju pisma namjere za respiratore, te se zaobilazila ova institucija.

Vidović je reagirala te je istakla da se pisama namjere za kupovinu respiratora nisu mogla slati Zavodu za javno zdravstvo koji za to nije bilo nadležan, već je to bila Federalana uprava civilne zaštite.

Advokatica Vidović je kazala da je Tužilaštvo trebalo uložiti pomenuti propratni akt, te je prigovorile da Tužilaštvo ima obavezu da dostavlja dokumente koje idu korist odbranama, a koji i nisu obrađivani.

Odbrana je također uložila odgovor Ministarstva inostranih poslova posredstvom kojeg su od Ujedinjenih Arapskih Emirata tražili informaciju o cijeni koju je ta zemlja platila za respiratore koji su identični onima koje je nabavila Srebrena malina, a koji su Bosni i Hercegovini uručeni kao donacija.

Iznesena je njihova procjena o cijeni respiratora

U odgovoru UAE-a je navedeno da je ta zemlja spomenute respiratore nabavljala po cijeni koja se kretala između 15.000 i 70.000 dolara po komadu, te da iz toga proizilazi da je prosječna cijena jednog respiratora bila 42.500 dolara.

Tužilac Hukeljić je prigovorio na relevantnost dokaza Ministarstva inostranih poslova koje je dostavilo odbrani odgovor Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj je, kako je rekao, iznesena njihova procjena o cijeni respiratora ACM 812 A. Hukeljić je kazao da ova država nije poslala fakture o kupovini. Kazao je da je riječ o nagađanju i da se ne zna koliko su respiratori zaista plaćeni.

-Možemo pretpostaviti da je jedan plaćen 15, a 39 njih 70.000 dolara ili obratno i Sud iz toga nikako ne može ocijeniti prosječnu vrijednost niti to uzeti kao relevantno – kazao je Hukeljić.

Vidović je istakla da je ovaj dokaz za odbranu relevantan, te da je tužilac dao svoj osvrt, a ne prigovor.

Odbrana Novalića također je uložila više novinskih natpisa kojima se želio prikazati kontekst događaja što je ključni momenat u predmetu. Kako je kazala Vidović, odbrana je dužna pružiti kontekst vremena i okolnosti pod kojima su se desili događaji. U člancima, uglavnom sa stranih portala, bio je vidljiv nedostatak respiratora na tržištu u svijetu i borba zemalja za njihovu kupovinu u koju su bili uključeni i predsjednici država kao i tajne službe.

Nastavak suđenja zakazan je za petak 1. april za kada će odbrana pozvati Zijada Džemića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79