Afera” Respiratori”: Odgađa se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi nabavke stotinu respiratora vrijedne 10,5 miliona KM, koje je trebalo biti nastavljeno u petak 5,marta, odgođeno je, saznaje “Avaz”.

Za spornu nabavku

Ova informacija potvrđena je i u Sudu BiH.

– Obavještavamo Vas da je ročište u predmetu Fadil Novalić i dr. (S1 2 K 039029 21 K) za dan 5.3.2021. godine odgođeno – istakli su iz Suda.

Prema informacijama “Avaza” razlog je taj što se sumnja da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još prekjučer tražili odgodu ročišta.

Osim premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Nesavjestan rad u službi

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

U petak je bilo predviđeno da se razmatra o predloženim mjeramama zabrane, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti premijerske funkcije Novaliću do okončanja postupka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79