Afera selefije: “Mehaničar” nije špijunirao samo u BiH, na meti je bila i Slovenija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je u srijedu Naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli.

Međutim, koliko god u Hrvatskoj pokušavali čitavu aferu predstaviti kao umišljanja koja dolaze iz Bosne i Hercegovine, to im baš i ne polazi za rukom.

Nove informacije dolaze praktično na dnevnoj bazi. O “Davoru mehaničaru” koji je prema navodima državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine – Dragana Mektića, u saradnji sa samim državnim vrhom Hrvatske i već pomenutim Krešićem, Đakovićem i Bandićem, radio na vrbovanju selefija koji bi prenosili oružje u Bosnu i Hercegovinu i tako je prikazali kao terorističku bazu u srcu Europe, raspisali su se Slovenci.

Obavještajac Davor Franić, nama poznatiji kao “Davor mehaničar” u središtu je skandala koji potresa bivšu jugoslavensku republiku.

“Konačno će se saznati ko stoji iza nezakonitog snimanja Jerneja Sekolca i Simone Drenik. Navodno se radi o hrvatskom obavještajcu Davoru Franiću, koji je poznat i kao “mehaničar Davor” iz afere regrutiranja selefija za krijumčarenje oružja u BiH. Franić navodno na savjesti ima čitav niz afera i prijetećih akcija po nalogu hrvatskog državnog vrha”, piše jedan od vodećih slovenačkih medija 24ur.com.

“Kao što su izvijestili bh. mediji i naši pouzdani izvori u stranim obavještajnim službama jasno je ko je u julu 2015. prisluškivao, Jerneja Sekolca slovenačkog sudiju pri ‘Stalnom arbitražnom sudu za međudržavne sporove’ i našu agenticu na Sudu – Simonu Drenik.

Uprkos brojnim nagađanjima da su iza toga stajale američke ili njemačke obav. službe kako bi time disciplinirale Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, iza nezakonitog prisluškivanja svakako stoji hrvatska SOA, a akciju je vodio Davor Franić. Kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja je u martu 2017. uložio NPU (Nacionalni državni ured).

Policija nam je na naša pitanja odgovorila samo da konkretnih odogovore ne može dati zbog zakona o osobnim podacima. Te da operativne tvrdnje iz pojedinih predkaznenih postupaka ne može otkriti operativne tvrdnje”, pišu Slovenci.

Za odgovore su s portala 24ur.com pitali i Slovensku obavještajnu službu (SOVA) koji su bili i više nego suzdržani.

“Agencija pažljivo prati sve medijske navode o prisluškivanju predstavnika arbitražnog suda i vrši sve aktivnosti u skaldu sa zakonom. Cilj je sprječavanje ugrožavanja nacionalnih interesa Republike Slovenije i međunarodne sigurnosti”, rekli su iz SOVA-e.

Za kazneno djelo neovlašteno snimanje predviđena je kazna i do pet godina zatvora.

“Prvi signal da su se nezakonita prisluškivanja planirala u Hrvatskoj i da ih je snimila SOA predstavljala je izjava bivšeg premijera Zorana Milanovića. On je izjavio da bi SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić trebali dobiti državno odlikovanje za svoj rad u arbitraži. Upravo je Lozančić postavio Davora Franića za vođu svog kabineta, a SOA svoje djelovanje u Sloveniji ili u slučaju arbitraže ne spominje uz godišnjim izvještajima za 2015, 2016 i 2017. godinu.
Karijera puna promašaja

“Davor Franić je do prije nekoliko mjeseci bio potpuno nepoznat hrvatski operativac, koji, po izjavama bh. obavještajnih krugova, u karijeri ima brojne propale operacije, prije svega u BiH. Djelovao je i po EU, s kojom Hrvatska, kako tvrde dijeli vrijednosti i pravne norme.

Uspjeh u operaciji u Sloveniji Franića je doveo u sami vrh SOA-e. Danas je na mjestu šefa kabineta direktora SOA-e, Daniela Markića i kako se čini neslavno je upleten u još najmanje dva hrvatska obavještajna fijaksa, pišu Slovenci.

“Prije nekoliko dana njegovo ime se pojavilo u aferi krijumčarenja oružja i regrutiranja selefija iz Hrvatske u BiH, čime je Hrvatska navodno željela prikazati BiH kao poligon za obuku terorista. Ali, nakon otkrića bh. portala Žurnal.info, hrvatskim obavještajcima i Davoru Franiću se ova navodna sabotaža vratila kao bumerang. Ospostavilo se da je upravo Davor Franić bio tzv. “Davor mehaničar” koji je iskorištavao bh. autoprevoznike s dozovlom za boravak u Sloveniji i koristio ih kao mule za krijumčarenje oružja. Autoprevoznici su tražili pomoć i u bh. ambasadi u Ljubljani. Tada je portal 24ur objavio skrinove s viber aplikacije Davor Franića”, navode na 24ur.com.
Prijetili mnogima i u Hrvatskoj

“O Davoru Franiću mediji su prvi put pisali kada je u decembru 2018. godine predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitraović otpustila svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Mateja Radelića. On je nakon toga otkrio da se susreo s Franićem u slastičarni ‘Torte i to’, a kada mu je Franić saopćio da je otpušten i prijetio da će ga zgaziti automobilom ukoliko bude trebalo štititi predsjednicu”, navodi se u tekstu 24ur.com.

Tada su na vidjelo izašle i obavještajne anegdote o navodnom neslavno prikrivenom djelovanju Franića u Sarajevu, gdje je navodno OSA prisluškivala Ambasadu Hrvatske, a Davor Franić to dugo nije primijetio. Upravo je u BiH po pisanju hrvatskih portala Franić upoznao hrvatskog političara i zemljaka iz Metkovića, odnosno Ploča, Božu Petrova, koji je postao njegov politički kum, pišu Slovenci.

Baš kao što je Davor Franić ispunjavao naredbe vrha hrvatske politike i navodno prijetio brojnim autoprevoznicima, tako je prijetio i nekadašnjem direkotru Agrokora – Ivici Todoriću, koji danas u svom blogu pojašnjava svoju ‘istinu’, a prije svega se obračunava sa hrvatskim premijerom Plenkovićem. U članku “Paraobavještajno podzemlje” je između ostalog Todorić ukazao da mu je po naredbi direktora SOA-e Daniela Markaća prijetio Davor Franić, da surađuju, ili će mu se u protivnom desiti strašne stvari. Taj slučaj Todorić je prijavio Hrvatskom državnom tužilaštvo, a SOA je sve optužbe negirala, završava se tekst portala 24ur.com.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments