Afera trese Srpsku: Maske nabavljane po 0,36 KM, plaćene 6,90 a zaštitna odijela plaćana 22,50 KM, a fakturisana na 50 KM

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostali koji su juče uhapšeni, sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja čime je, sumnja se, pribavljena korist od gotovo 800.000 KM, potvrdili su izvori “Nezavisnih novina”.

Kako dodaju naši sagovornici, između ostalog, sumnja se da su Institutu fakturisane maske po cijeni od 6,90 KM po komadu, a nabavljane su za 0,36 KM.

Podsjetimo, uhapšeni su vlasnik turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac i direktor “Procontrola” Slavko Bojić, te direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, koji se, kako kažu naši izvori, noćas predao policiji.

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je da se sumnja da je nabavna cijena zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS, 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Tojagićeva je naglasila da bi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, mogao biti sproveden večeras ili sutra ujutru Republičkom javnom tužilaštvu.

Prema riječima Tojagićeve, svi uhapšeni sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili pravnim licima “ProControl” i “Travel4Fun” znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut.

“Ova pravna lica nisu bila kvalifikovana odnosno nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom. Nabavku medicinskih sredstava Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obavještenja o nabavci, bez prethodnog ispitivanja tržišta. Učinjeno je to po znatno višim cijenama od tržišne i od nekvalifikovanih ponuđača, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme”, navela je Tojagićeva.

Tojagićeva je potvrdila informaciju koju su ranije objavile “Nezavisne”, a prema kojim su zaštitne maske, čija ja nabavna cijena 0,36, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79