Afganistanac čamcem preko Drine krijumčario migrante, među njima i dijete

Tužilaštvo BiH, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Ahmada Anila (1999), državljanina Afganistana, zbog krijumčarenja ljudi.

On je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, prokrijumčario deset osoba, državljana Afganistana, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu preko granice na rijeci Drini.

– Krijumčareni migranti nisu imali važeće dokumente, niti ispunjavali uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH, te su izvršene radnje protivne članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je krijumčarenje izvršeno čamcem, čime je prouzrokovana opasnost za živote i sigurnost krijumčarenih osoba, među kojima je bilo i dijete.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79