Afrička kuga ponovo hara u Semberiji

Afrička kuga svinja ponovno je potvrđena u Bijeljini na farmi sa 380 krmača i 600 prasadi u selu Dvorovi, izjavio je Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za resor veterinarstva. Ministarstvo poljoprivrede je prije desetak dana donijelo mjeru zabrane prometa svinja na stočnim pijacama zbog ilegalnog prometa životinja.

Uvedena je zabrana prometa svinja na stočnim pijacama zbog prepoznatog ilegalnog prometa životinja, koje su struka identifikovala kao mjesta gdje se takve aktivnosti obavljaju. Sve životinje na farmi gdje je potvrđena svinjska kuga bit će eutanazirane, javlja Srna.

Važno je napomenuti da Bijeljina još uvijek nema stočno groblje, što je propisano Zakonom o veterinarstvu. Lukić je istakao da je potrebno hitno uspostaviti stočna groblja kako bi se životinjski leševi uklonili u što kraćem roku, kako bi se spriječilo širenje zarazne bolesti.

Afrička kuga svinja do sada je Republiku Srpsku koštala 25 miliona KM direktne štete zbog ilegalnog prometa životinja. Pomoćnik ministra za veterinarstvo ponovio je apel farmerima da podignu nivo odgovornosti i sprovode biosigurnosne mjere kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.

Kontrole su obavljene na 38 lokacija u Republici Srpskoj, pri čemu su uočene nepravilnosti na 25 lokacija, što je rezultiralo pokretanjem upravnih postupaka. Afrička kuga svinja nije bila prisutna prethodna tri mjeseca u Republici Srpskoj, ali je virus i dalje prisutan.

Osim novog slučaja u Bijeljini, nedavno su zabilježeni slučajevi afričke kuge svinja u Milićima, Vlasenici i na Sokocu u populaciji divljih svinja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79