Agencija za nuklearnu sigurnost BiH: Podigli smo stepen pripravnosti, formiran je tim

Ne postoji nikakva pojačana radijacija, građani su bezbjedni, rekao je za N1 zamjenik direktora Agencije za nukelarnu sigurnost BiH Zoran Tešanović.

Govoreći o situaciji u Ukrajini gdje tokom noći granatirano jedno od najvećih nukelarnih postrojenja u Evropi, kazao je kako je ova Agencija formirala poseban tim koji prati sva dešavanja i informacije u ovoj oblasti.

“Ne postoji nikakva pojačana radijacija, ali s obzirom na situaciju koja se dešava u blizini nuklearne elektrane, Međunarodni centar za hitne intervencije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju je podigao stepen pripravnosti za jedan nivo. Isto radimo i mi. Krećemo u komunikaciju s ostalim institucijama u BiH koje u skladu s ovim planom trebaju biti informisane. Naši građani mogu biti bezbjedni”, rekao je Tešanović.

Ukoliko dođe do pojačanja nivoa radijacije, država Bosna i Hercegovina treba zajedno reagovati kroz sve institucije, a to su, kako Tešanović navodi, civilna zaštita, ministarstva bezbjednosti, zdravlja poljoprivrede itd.

“Nadam se da do toga neće doći”, dodao je.

Upozorio je kako je u ovakvim situacijama veliki broj dezinformacija kojima se služe pojedinci i organizacije kako bi skrenuli pažnju na sebe te da treba biti oprezan.

“Dakle, ne postoji pojačana radioaktivnost, stanje je uslovno rečeno pod kontrolom”, zaključio je Tešanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79