Ahatović: Grupa Wagner i hibridni rat protiv BiH

Tekst portala Radiosarajevo.ba u kojem smo se bavili pitanjem ruskih plaćenika i njihovom ulogom u Kazahstanu izazvao je regionalnu pažnju.

Naš tekst, naime, prenio je i tabloid Kurir, inače blizak srbijanskom državom vrhu, tvrdeći da “Sarajevom kruži bauk ruskih specijalaca i padobranaca”.

Zapravo, portal Radiosarajevo.ba se bavio različitim sigurnosnim izazovima kakvih ima u današnjem globalnom selu i modelom koji Rusija nerijetko koristi u svojem djelovanju na širem međunarodnom planu.

Svojom izjavom na ovakav pristup srbijanskih medija reagirao je i vojni analitičar, defendolog Nedžad Ahatović, kojeg smo, među ostalima, citirali u tekstu.

“Od cijelog članka objavljenog na Radiosarajevo.ba, koji se vrlo ozbiljno bavi ovom temom, prorežimski mediji u Srbiji izdvoje samo moj komentar.

I pored činjenice da su u članku pored mog komentara sa Facebooka navedeni vrlo ozbiljni i relevantni analitičari i komentatori. Pošto sam bio vrlo direktan i eksplicitan prorežimski mediji u Srbiji to su pokušali iskoristiti u hibridnom ratu protiv BiH sa konotacijom da se strah širi od ruskih plaćenika grupe Wagner.

Gospodo, fulili ste temu i pokazali ste po ko zna koji put da ste nepismeni sa greškom, i to u naslovu nije Kako mogu u Kazahstanu tako mogu i BiH, nego i u BiH”, istakao je Ahatović.

Pojasnio je da se njegov komentar odnosio na konotaciju upozorenja relevantnim političkim čimbenicima u BiH na “šablon po kojem se širi hegemonija Ruske Federacije silom “.

“A mi u Sarajevu znamo šta su to ruski plaćenici. Bili su oni kao ‘turisti’ sa oružanim aražmanom tokom opsade Sarajeva u agresiji na RBiH 1992. – 1995. godine. Ni tada nas nisu posebno impresionirali, zašto bi ih se onda danas pribojavali. Ono što smeta prorežimskim medijima u Srbiji je što više nema naivnih u BiH koji će povjerovati u miroljubivo zvanično saopštene stavove političkog establišmenta u Beogradu, dok se na javnom servisu RTS direktno prenosi vojna parada iz Banja Luke povodom 9. januara i dok se troše milijarde eura za naoružavanje Vojske Srbije.

Žao nam je gospodo, ali naivnost smo jednom preskupo platili i to nam se više nikada neće ponoviti”, poručio je Ahatović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79