Ahmetović: Visoki predstavnik treba odmah poništiti odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka

Sadik Ahmetović šef Izbornog štaba Moja adresa: Srebrenica, za Oslobođenje kaže kako sud treba odmah donijeti privremenu mjeru, koja će omogućiti da birački spisak putem pošte ponovo bude javan.

Lista za glasanje van BiH uklonjena po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

– Jer CIK ima pravo po Izbornom zakonu objaviti javno birački spisak u koji spada i spisak glasača putem pošte. Ovo je odluka agencije koja se svrstala na stranu onih koji žele i rade na tome da izbori budu neregularni. Mnogo naših građana se javlja da su im zlouporabljena lična dokumenta i ukraden identitet, siguran da bi se ih još javilo u narednom periodu, a oni koji još nisu vidjeli birački spisak uskratili su im pravo da ulože prigovor. Ovim će zaštititi dobar dio onih koji su ova krivična djela počinili, spriječiti će pravosudne i policijske organe da dođu do svih počinilaca krivičnih djela izborne krađe, a kojih sigurno ima na desetine, ističe Ahmetović.

Dodaje kako je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH stala u zaštitu političkih stranaka i pojedinaca koji su doveli u pitanje regularnost izbora zbog krivičnih dijela i samim tim odstupila od svog osnovnog postulata – da radi nepristrasno i nezavisno.

– Jedino rješenje u ovom trenutku je da visoki predstavnik odmah stavi van snage ovu odluku i sačuva integritet, koliko je moguće legitimitet i transparentnost izbornog procesa, jer će mnogim građanima biti uskraćeno biračko pravo ukoliko se im ne omogući da glasaju, a to je ujedno i njihovo ustavno pravo, napominje Ahmetović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79