Ajnadžić: Općina je uradila svoje, niko nije tražio dozvolu za kružni tok

Načelnik Nedžad Ajnadžić jučer je odmah došao na trasu izgradnje prve dionice Prve transverzale i razgovarao s vlasnicima preostalih trošnih objekata na trasi.

Kako je kazao za „Avaz“, Općina je uradila sve što je njihov posao, i više od toga, te su spremni uložiti i dodatne napore da se nastavi gradnja. Ajnadžić energično ističe kako nema nikakve šanse da se prihvati zahtjev vlasnika da ostanu u objektima do marta naredne godine, kako su pokušali isposlovati.

Također, kako saznajemo, Ajnadžić je pojasnio kako nije Općina odgovorna što nije započeta izgradnja kružnog toka. On navodi da niko iz kantonalnih institucija nije ni zatražio građevinsku dozvolu, a da bi on, da je dobio zahtjev i dokumentaciju, odmah izdao dozvolu kako bi se i ovaj dio projekta odmah počeo graditi. Njegova jučerašnja reakcija, za razliku od drugih, koji se nisu počešali zbog sramne prevare, pokazuje da Ajnadžić razumije šta je značaj Prve transverzale za građane.

Iz Općine Centar danas je saopćeno da je Ajnadžić sa saradnicima jutros održao radni sastanak na kome su prisustvovali advokat porodice Buhač, zatim sin vlasnice stana u Ulici Halida Kajtaza 26, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS.

– Načelnik Ajnadžić je, imajući u vidu najveći značaj Prve transverzale za saobraćaj i ukupan razvoj Kantona Sarajevo i Općine Centar kao projekta od javnog interesa, zatražio od svih učesnika, a posebno od predstavnika porodice Buhač da se već danas postigne sporazum kojim će se na pravno utemeljen i pravičan način riješiti pitanje obaveza prema vlasnici stana, a time ubrzati uklanjanje objekata radi stvaranja uslova na daljnim aktivnostima na realizaciji ovog izuzetno važnog projekta.

Predstavnici porodice Buhač su prihvatili molbu načelnika Ajnadžića da već danas potpišu sporazum, a imajući u vidu riječ načelnika da će za ovu porodicu obezbijediti privremeni uslovan smještaj za stanovanje za narednih šest mjeseci, cijeneći posebno socijalni i zdravstveni status članova porodice, a posebno što će to dati mogućnost da nakon isplate obeštećenja od strane Kantona u ovom periodu porodica Buhač pokuša iznaći trajno stambeno rješenje – saopćeno je iz Općine Centar.

Dodaju da je nakon usmene rasprave održane jutros u Općini, u 10 sati između predstavnika Zavoda za izgradnju KS i punomoćnika stranke Buhač Anđe zaključen Sporazum kojim će vlasnici stana u Ulici Halida Kajtaza 26 Kanton Sarajevo isplatiti ranije procijenjenu naknadu u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora, a vlasnik eksproprisane nekretnine-stana se obavezao da će nakon isplate u roku od deset dana predati predmetnu nekretninu Kantonu kao korisniku eksproprijacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79