Ajnadžić poručuje Mandiću da ukloni bespravnu skalameriju ispred “Parkuše”

spred nekadašnje “Parkuše”, kultnog ugostiteljskog objekta u centru Sarajevu, nikla je metalna konstrukcija čije konture nagovještavaju da bi se tu mogao izgraditi objekat trajne namjene.

U općini Centar pokušali smo doznati o kakvom objektu se radi te da li on ima potrebne dozvole, kao i ko se na ovaj način usudio narušiti izgled centra grada.

– Služba za investicije po zahtjevu “iConstruction” d.o.o. Sarajevo za izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine za postavljanje stolova ispred ugostiteljskog objekta u ulici Maršala Tita 11 Sarajevo – bivša “Parkuša”, dala je mišljenje da ovaj zahtjev odbija jer projektom predviđeno rješenje ne predstavlja zauzimanje javne površine već građenje, te se zahtjev treba podnijeti i rješavati u nadležnoj Službi za urbanizam i zaštitu okoliša. Zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeno korištenje javne površine za postavljanje stolova ispred ugostiteljskog objekta u ulici Maršala Tita broj 11 u Sarajevu, za period od 01. novembra 2020. godine do 30. aprila 2021. godine podnesen je 04. januara 2021. godine od strane iConstruction doo Sarajevo – kazao je za Faktor Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju Općine Centar, te dodaje:

– Inspektorat Općine Centar vodi postupak i donijeto je Rješenje o uklanjanju. Postupak se nastavlja i slijedi Zaključak o dozvoli izvršenja. Izvršenik može sam postupiti, a ako to ne učini dobrovoljno, onda će se prinudno izvršiti uklanjanje izvedenih radova.

Ovaj šturi i birokratski upakovan odgovor redakcija Faktora dobila je tek nakon sedmodnevnog insistiranja.

Pokušali smo konkretnije objašnjenje dobiti i od načelnika Srđana Mandića, ali i on nam je SMS porukom pojasnio da se “obratimo press službi Općine Centar”.

Kontaktirali smo i bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića koji je poručio nadležnim da ragiraju.

– Ono je izvan svakih mogućih arhitektonskih rješenje koje bi bilo prihvatljivo za centar grada. U moje vrijeme nije data saglasnost za bilo kakvu gradnju ili proširenje i mislim da nadležne inpsekcije trebaju reagirati odmah i ukloniti onu skalameriju iz centra Sarajeva – kategoričan je Ajnadžić.

Kako god bilo, dok u općini Centar birokrate mudro čekuju i zatvaraju oči pred ovakvim pojavama, ne bi bilo iznenađenje da objekat “nepoznate” namjene ispred “Parkuše” u bliskoj budućnosti dobije trajnu namjenu, poput nekolicine njih koji su također u centru grada zauzeli javne površine prenosi Faktor.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79