Akademik Badnjević: Na pozicijama su osobe bez znanja i iskustva, ograničenih intelektualnih kapaciteta

Sistem nam je pokvaren i po vertikali i po horizontali. Na mnogim čelnim pozicijama u državi su osobe bez znanja i iskustva, ograničenih intelektualnih kapaciteta i veoma sumnjivog morala. Takvima pričati o nauci i nekim ozbiljnim rješenjima je isto kao da bacate bisere pred svinje.

Direktor Verifikacionog laboratorija “Verlab” iz Sarajeva, prof. dr Almir Badnjević, član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH, izabran je za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) u Salzburgu u disciplini “Tehničke nauke”. U članstvo ove međunarodne akademske organizacije bh. stručnjak je odabran zbog njegovog doprinosa nauci, a Badnjević će biti jedan od najmlađih od ukupno oko 2.000 članova, vrhunskih naučnika i umjetnika.

“Gađajte u mjesec”

– Ova organizacija predstavlja vrhunac u nauci na evropskom nivou i naravno da mi članstvo u njoj izuzetno mnogo znači. Ovo je najveće priznanje koje sam dobio u dosadašnjoj karijeri. Kada imate priliku, uvijek gađajte u mjesec, jer ako i promašite, bićete među zvijezdama – kaže Badnjević u razgovoru za “Avaz”.

Baveći se verifikacijom medicinske opreme, “Verlab” je u sedam godina postojanja prevenirao na stotine povreda ili smrtnih slučajeva, koje su mogle biti uzrokovane neispravnim medicinskim uređajima širom BiH.

– Znamo da Kur'an kaže: “… a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima sačuvao život”. Valja nam za svoje postupke odgovarati na drugom svijetu, mnogo bitnijem nego ovom prolaznom. Pored toga, Verlab je i partner najvećeg Instituta na svijetu, američkog ECRI, u osam zemalja bivše Jugoslavije. ECRI se bavi procesima podizanja sigurnosti pacijenta, procjenama rizika i upravljanjem procesa u zdravstvu. Bavimo se i naučno – istraživačkim radom i imamo cilj da osnujemo naučnoistraživački Institut za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju, koji će da okupi najbolje naučnike iz ovih oblasti u BiH – ističe Badnjević neke od rezultata koji su ga nominirali za članstvo u društvu najboljih.

Svjetska nagrada

Dodaje da je ekipa iz Verlaba danas lider u svijetu u primjeni vještačke inteligencije za predviđanje performansi i potencijalnih kvarova kod medicinskih uređaja a radi i na razvoju algoritama vještačke inteligencije za potrebe dijagnostike i otkrivanja rijetkih bolesti na osnovu 4D snimaka dobivenih pomoću ultrazvuka. Prije par mjeseci uposlenici Verlaba su dobili svjetsku nagradu za timski rad od strane globalne federacije za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE).

Članovi Evropske akademije su i 35 Nobelovaca, kao i papa Benedict XVI. Na pitanje koliko se znanje u BiH uopće cijeni i je li ovakvo stanje u državi posljedica ignoriranja stručnjaka, Badnjević odgovara izrekom “Ne bacajte bisere pred svinje”.

– Ta izreka na najbolji mogući način opisuje situaciju u kojoj se nalazimo. Sistem nam je pokvaren i po vertikali i po horizontali. Na mnogim čelnim pozicijama u državi su osobe bez znanja i iskustva, ograničenih intelektualnih kapaciteta i veoma sumnjivog morala. Takvima pričati o nauci i nekim ozbiljnim rješenjima je isto kao da bacate bisere pred svinje – ističe.

Akademik Badnjević diplomu Akademije primiće na svečanoj inauguraciji 5. marta 2022. u Salzburgu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79