Akademik Čičić hvali poteze Vlade, u Sindikatu skeptični: Može li Novalić ispuniti obećanje o vraćanju 12.700 radnih mjesta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u četvrtak izjavio da “imamo minus 12.700 uposlenih i to je naša prva briga”.

– Svojim mjerama u zapošljavanju pokušat ćemo najmanje vratiti tih 12.700 i za to prilično mnogo novca stoji na raspolaganju. Morat ćemo i dalje pomagati, da ne kažem grant, sektore koji se u sljedećoj godini ne budu mogli podići, bez obzira na to da li bude vakcina ili ne – naglasio je Novalić.

Sindikalisti su poprilično skeptični kada su u pitanju ove najave.

– Gubitak radnih mjesta kao posljedica pandemije još, bojim se, nije ni blizu finaliziran. Drastično pogoršavanje epidemiološke situacije nosi i vrlo izvjesno ponovno zatvaranje kao što je to bio slučaj tokom proljeća. To će značiti naravno novi gubitak radnih mjesta, nova smanjenja plaća i alarmantan novi pad kupovne pomoći. I to se sve odnosi na privatni sektor, prenosi Faktor.

Apsurdno je da javni sektor uopće ne trpi posljedice. Ne mogu zaposlenici u javnom sektoru, državni dužnosnici i ostali imati iste plaće kao da nema pandemije, dok njihove kolege u trgovini ponovo žive od minimalca ili čak nemaju ni to – kaže Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Smatra da premijer Novalić treba formirati poseban krizni štab.

– To tijelo treba biti sačinjeno od vladinih eksperata, ali poslodavaca i sindikata. Ovo je prijedlog još iz marta. Potrebno je praviti monitoring stanja i, ponavljam još jednom, osigurati da teret krize podnesu svi – naglašava naša sagovornica.

Ugledni ekonomista, akademik Muriz Čičić smatra da je Vlada FBiH u dosadašnjem dijelu pandemije koronavirusa vukla dobre poteze.

– Donesen je tzv. koronazakon, formiran je garantni fond, nastoji se ubrizgavanjem finansijskih injekcija održati kompanije u životu kako bi one nakon pandemije nastavile svoj rad. Mislim da Vlada FBiH treba nastaviti ovim kursom. Mora se znati da je ovo dosad nezabilježena situacija ne u BiH, nego u cijelom svijetu. Pa najrazvijenije zemlje zapadne Evrope, koje su nama uzor u mnogo čemu, prolaze kroz ekonomsku krizu, to je neminovnost – objašanjava Čičić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79