Akcija FUP-a: Kriminalna grupa otela građevinske mašine vrijedne 82.400 KM, tri osobe uhapšene

Istražitelji Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te uz asistenciju Specijalne policijske jedinice FUP-e, jučer poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Blic“.

Oni su u akciji rasvijetlili krivično djelo prevara, ugrožavanje sigurnosti te podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su uhapšene tri osobe iz Sarajeva inicijala E.S. (29), S.D. (44) i DŽ.K (41) dok je četvrti osumnjičeni nedostupan policiji.

Oni se sumnjiče da su od januara 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog dogovora, pod prijetnjom od vlasnika firme iz Kakanja, prisvojio građevinske mašine vrijednosti vrijedne 82.400,00 KM.

Osumnjičeni su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenog da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim licima sa područja FBiH i RS, radi dalje upotrebe.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79