Akcija grupe građana: Mostarci očistili južni izlaz iz grada

Prva akcija Inicijative građana “Ko će više uraditi dobra?” bilo je današnje čišćenje najlonskih kesa i ostalog smeća i otpada na južnom izlazu iz Mostara. Ideja je nastala spontano i potekla je od Adija Đukića, koji je objavio status na društvenoj mreži Facebook, na koji su odmah reagovali brojni zainteresovani sugrađani.

“Ovo je posao koji traje sat ili dva, a problem koji rješavamo star je decenijama, posebno na prelasku iz zime u proljeće. Ovo je inače naša prva akcija, a ja sam siguran da će ih u budućnosti biti još mnogo”, rekao je Đukić u izjavi za medije.

Potcrtao je da je današnji zadatak ustvari društveno odgovoran rad te da je ideja da aktivisti djelovanjem u budućnosti rješavaju probleme u gradu koji su očigledni. Naveo je da je mnogo starih anomalija poput ove, koje se mogu ispraviti za kratko vrijeme.

“Budimo uzor djeci i naučimo ih šta je društveno koristan rad. Ovom gradu trebamo vratiti sjaj. Ne smijemo dozvoliti da ljepota Mostara bude u drugom planu zbog neobavljenog posla koji bi trajao dva sata. Svi turisti koji dolaze u Mostar skreću pažnju na ovaj problem”, dodao je.

Učesnici akcije pridržavali su se epidemioloških mjera, a radili su na više lokacija na potezu od naselja “Dolina sunca” do Avijatičarskog mosta, Rodoča i Kolonije. Vrijedi spomenuti i da su službe Grada Mostara već počele s radom, pripremom terena i podrškom društveno-odgovornoj akciji građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79