Akcija i GP BiH: Pretres 12 lokacija zbog krijumčarenja robe

 

Pripadnici Granične policije BiH, na područjima Bijeljine, Brčkog, Ugljevika i Doboja pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, realiziraju operativnu akciju kodnog naziva “Koridor”.

– Tokom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na 12 lokacija, koje koristi osam osumnjičenih osoba, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za kazneni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“ iz članka 215. stavka (1) Kaznenog zakona BiH i kazneno djelo „Krijumčarenje“ iz članka 214. Kaznenog zakona BiH – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Kako se navodi, navedene aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici organizirane skupine, u vremenskom razdoblju od avgusta do decembra 2021. godine, organizirano sudjelovale u krijumčarenju tekstilne robe i cigareta, vrijednosti više stotina hiljada konvertibilnih maraka, koje prethodno nisu prošle carinsku proceduru, iz Srbije i Crne Gore u BiH, a zatim dalje distribuirali na području BiH, čime je znatno oštećen proračun BiH.

– U toku navedenih aktivnosti, po ovom predmetu u nekoliko odvojenih događaja pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba i cigarete u vrijednosti preko 350.000 KM – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79