Akcija “Kasa”: Pojedini vlasnici priznali krivicu, znamo i ko je odgovoran za softver

Određivanje jednomjesečnog pritvora zatraženo je za dvije osobe, dok je ostalih 11 osoba koje su lišene slobode u akciji “Kasa” pušteno na slobodu i za njih je zatraženo određivanje mjera zabrane.

“Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit, su iznajmljivali softverski program koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. Njima je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ostali osumnjičeni su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.

Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima, piše Radiosarajevo.

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e jučer u jutarnjim satima su uhapsili 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Također, pripadnici SIPA-e su izvršili novi pretres na području Sarajeva tokom sprovođenja akcije “Kasa” i uhapsili još jednu osobu, što je ukupno trinaesta uhapšena osoba tokom današnjeg sprovođenja akcije po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Izvršeni su pretresi sarajevskih objekata “Vatra”, ”Metropolis”, restoran “Una”, “Kibe”, “Luka”. U akciji koju je izvela SIPA, između ostalih, uhapšeni su Nedim Čedić, vlasnik lokala “Vatra”, Nedžad Rašidagić, vlasnik restorana “Metropolis” te vlasnik konobe “Luka”, Željko Ljubas, kao i dvije odgovorne osobe iz bara Portofino (nekadašnji Aquarius) na Grbavici, te jednu osobu iz firme Inspirit, koja se bavi servisiranjem kasa. Jedna od njih je navodno vlasnik Džemail Selmanović. Saznajemo da su iz Portofina pripadnici SIPA-e, između ostalog, odnijeli i četiri koverte.

“Među osobama su uhapšeni uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata. Već smo pet osoba predali Tužilaštvu KS-a. Sedam ih je zadržano u policijskom pritvoru i nad njima se vrši kriminalistička obrada”, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Kako nam je Miladinović potvrdio, tokom pretresa je izuzet veliki broj mobilnih telefona, laptopa, procesnih jedinica, novac veće vrijednosti, kao i brojni USB stikovi te razni izvještaji i evidencija o prometu.

 

Crna hronika / foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79