Akcija MUP-a: Hapšenje zbog lažnih dojava o bombama

U velikoj međunarodnoj akciji MUP-a Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal zbog lažnih dojava o bombama uhapšene su tri muške osobe na teritoriji Srbije i jedna osoba u Češkoj.

Kako se saznaje, izvršeni su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni su uhapšeni dok su spavali, prenijeli su srpski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je dan ranije da se očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije na hapšenju lica povezanih sa učestalim dojavama o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije.

MUP navodi da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava i njihovih korisnika.

Saopšteno je i da će u skladu sa posebnim planom i programom policijski službenici sprovesti obuku zaposlenih u školama, koja će obuhvatiti mjere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbjednog mjesta po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem.

Od početka školske 2023/2024. godine do sada primljeno je ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetina e-mail adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a, prenijela je Nova.

Dodali su da će u skladu sa posebnim planom i programom policijski službenici sprovesti obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja, koje će obuhvatiti: mjere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbjednog mjesta po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem, prenio je Euronews.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79