Akcija SIPA-e: Pretreseni serveri i sistemi koji se nalaze na KCUS-u

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, 12.8.2021. godine, u skladu sa naredbom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i naredbama Općinskog suda u Sarajevu, realizirali su operativne aktivnosti na području Sarajeva, saopćeno je danas.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, pretreseni su serveri i sistemi koji se nalaze na KCUS-u.

“Operativne aktivnosti su provedene s ciljem pretresanja kompjuterskih sistema, servera koji su vlasništvo Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i nalaze se u prostorijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu izuzimanja svih podataka zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 229. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ,,Nesavjesno liječenje“ i iz člana 383. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ,,Zloupotreba položaja ili ovlaštenja““, navode i dodaju:

“O realizaciji navedenih naredbi bit će sačinjeni odgovarajući izvještaji, koji će zajedno sa privremeno oduzetim predmetima biti dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i Općinskom sudu u Sarajevu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79