Akcija SIPA-e u Sarajevu zbog hakerskih upada u račune stranih banaka, uhapšene dvije osobe!

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u nastavku operativne akcije „Transfer“, započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

Osumnjičene su četiri osobe, a kako saznajemo, jutros u uhapšene dvije.

Prije pola godine, SIPA je ovoj akciji zbog prevare teške više od šest miliona KM, kako je “Avaz” prvi objavio uhapsila Begu Agića koji se nalazi u pritvoru.

Ova osoba osumnjičena je da je počinila visokosofisticirane oblike finansijskih prevara i ojadila građane Evropske unije.

Istraga je usmjerena, kako saznajemo, protiv više osoba u BiH koje su bile Agićevi pomagači u ovom poslu i kojima je on prebacivao novac sa stranih računa na račune u BiH.

Iz Tužilaštva BiH je tada rečeno da je, kako bi se sve razotkrilo, ostvarena saradnja s Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama s područja EU.

Prema informacijama našeg lista, Agić je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj obavio prevaru tešku skoro šest miliona maraka (tri miliona eura). Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura da finansijske transakcije, koje su uplaćivali, a većinom Agić, ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

Otkriveni su, kako nezvanično saznajemo, sasvim slučajno, a Agić je ovu prevaru doveo do skoro do savršenstva. Nije poznato koliko je dugo upadao u sisteme banaka i prebacivao novac prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79