Akcija SIPA-e: Poznat identitet uhapšenog službenika GP BiH!

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu i vrše privođenja i pretrese.

Nakon afera: SIPA pretresa sjedište Granične policije u Sarajevu

Kako saznajemo, vrše se pretresi u Centralnom istražnom uredu, a u toku su i privođenja članova Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH.

Sumnja se u vršenje brojnih krivičnih djela prilikom prijema novih kadeta.

“Osumnjičeni se terete za zloupotrebe položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja”, kazala je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Kako saznajeml, uhapšeni Đorđo Kusmuk koji je slijepo izvršavao naredbe pomoćnika direktora GP BiH Dragana Kulića, koji je Kusmuku dostavljao spiskove sa imenima srpskih kandidata, saznaje Crna-Hronika.

Kulić se tu pozivao na navodne srpske nacionalne interese a u stvari se radilo o do sada nezabilježenoj korupciji. To znaju svi uposleni u Glavnoj kancelariji GP BiH a upravo je Crna hronika i otkrila ovu kriminalnu vezu.

Kako saznajemo za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

“Kulić je ovih dana zaokupljen uređivanjem spiskova kandidata kadeta čiji je prijem u završnoj fazi a iz njegove kancelarije ne izlazi Đorđo Kusmuk, član komisije a prijem kadeta koji usko surađuje sa pomoćnikom direktora Granične policije BiH- Umjesto da se bavi poslom za koji je plaćen, Kulić se bavi ovim stvarima o čemu bruji cijela direkcija Granične policije BiH na adresi Reufa Muhića 2A” – tvrdi izvor našeg portala.

Izgradnja aerodromskog kompleksa: Zašto nije reagovao pomoćnik direktora Granične policije BIH Dragan Kulić?

Podsjećamo, nedavno se pojavila informacija da su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktora OSA-e Osman Mehmedagić, v. d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić i savjetnik u Uredu Erika Larsona dobili pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi s aktuelnim konkursom za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79