Akcija SIPA-e za namještanje utakmica u PL i Prvoj ligi: Koji su klubovi pod lupom?

U okviru akcije kodnog imena Var, usmjerene protiv namiještanja utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije, pripadnici SIPA-e jutros su počeli pretrese na najmanje pet lokacija u Orašju, Šamcu i Novom Travniku, saznaje Žurnal.

Lišeno slobode 10 osoba zbog namještanja fudbalskih utakmica, među njima i Vladimir Dominković i Salem Prolić

Po nalogu Tužilaštva BiH SIPA  pretresa privatne objekte koji su u vlasništvu nekoliko nogometnih sudija i službenih lica Nogometnog saveza BiH. Pod istragom je, prema informacijama Žurnala, najmanje jedanaest osoba. Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo BiH je provodilo više od godinu dana, a dio akcije je urađen i u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, te predsjednicima pojedinih klubova koji se takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pod sumnjom su, saznaje Žurnal, utakmice Goražde – Velež, GOŠK – Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalleghe iz Jajca. Isražitelji su dokumentovali da su sudije i službena lica uzimala mito kako bi pogodovali određenim klubovima.

Akcija SIPA-e zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica u BiH

Žurnal saznaje da su pod istragom Ante Bilješko, Kenan Bajraktarević, Vladimir Dominković, Ilija Živković, Salem Prolić, Irfan Durić, Fuad Zahirović i drugi. Tokom dana će biti poznato više detalja, ali prema informacijama naše redakcije ne radi se o kladioničarkoj mafiji, već o korupcijskim aktivnostima sudija i delegata koji su uzimali novac za pogodovanje pojedinim klubovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79