Akcija SIPA-e zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica u BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem područiju Bosne i Hercegovine provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. KZ FBiH “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i krivično djelo iz člana 380. KZ FBiH “Primanje dara i drugih oblika koristi”, potvrdio je za N1 portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Kako se namještaju utakmice u bh. nogometu: Imat ćeš 200 KM od mene, povuci ručnu!

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH.

U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalih, u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

N1 nezvanično saznaje da je osumnjičeni Vladimir Dominković na utakmice od kojih je očekivao određenu novčanu dobit za konkretan način suđenja delegirao sudije od povjerenja, najčešće – osumnjičene Iliju Živkovića i Kenana Bajraktarevića za koje se sumnja da su uticali na konkretan ishod tih utakmica. Uloga osumničenih Ante Bilješke i Fuada Zahirovića bila je da sudijama daju prolazne ocjene za tako obavljeno suđenje. Sve malverzacije odnose se na takmičarsku sezonu 2018/2019.

Velika akcija SIPA-e ishod je višemjesečne istrage, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79