Akcija “Štit 2021”: Zaplijenjene cigarete vrijedne 133.750 KM

U okviru operativne akcije “Štit 2021” pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Trebinje su u petak spriječili krijumčarenje 26.750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Zajedničkom graničnom prijelazu Deleuša – Vraćenovići.

Cigarete su otkrivene detaljnim pregledom teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, i uz pomoć specijalističke opreme, a bile su sakrivene u tovarnom dijelu vozila ispod rude boksit.

Rudu je iz pravca Crne Gore prevozio državljanin BiH M. J. (1956.) i nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje” iz člana 214. Krivičnog zakona BiH, o događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH. Prema njihovim naredbama, M. J. je lišen slobode i u blizini prijelaza Deleuša izvršen pretres vozila u kojem su otkrivene cigarete bez akciznih markica.

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 133.750 KM i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv M. J. bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH.

U toku provođenja aktivnosti koje su doprinijele otkrivanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela, pripadnicima JGP Trebinje podršku su pružili službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na graničnom prijelazu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79