Akcize na duhan veće u novoj godini: Moguće povećanje maloprodajnih cijena cigareta

U godini koja je iza nas poskupjeli su hrana, piće, gorivo, usluge stanovanja i prijevoza. Od prvog siječnja skuplji su nafta i naftni derivati, struja, plin i nekretnine. Za razliku od prethodnih, ove godine cijena cigareta ostaje ista, piše BHRT.

Ipak, proizvođači i veliki distributeri cigareta imaju mogućnost povećati maloprodajne cijene, ali o tome moraju obavijestiti Upravu za neizravno oporezivanje mjesec dana ranije.

Za razliku od proteklih godina kada su svakog januara maloprodajne cijene cigareta bile veće, godišnje od 10 do 20 feninga usljed povećanja akciza, ove godine po tom osnovu nema korekcija.

RATKO KOVAČEVIĆ, portparol UIO BiH

“Naravno to praktično ne sprečava da bilo kada u toku naredne godine podignu cijene ukoliko se odluče u skladu sa svojom poslovnom politikom ali mjesec dana minimum prije novih cijena moraju obavijetsiti UIO. Mi u ovom trenutku još uvijek nemamo najave bilo kakvog povećanja cijene cigareta što znači da za sada cijena ostaje takva i da neće biti poskupljenja”.

Nešto veća biće akciza na duhan te će umjesto dosadašnjih 130 iznositi 133,20KM po kg.

ANKETA:

“Mislim da treba 10 puta veće da budu, ni to nije preskupo. Skup je hljeb i osnovne namirnice .

“Cijena je ok s obzirom da su cigarete luksuz”.

“Pušač sam i trebaju smanjiti malo”.

“Cijene trebaju biti veće kako bi se smanjila konzumacija “.

No, dosadašanje analize pokazale su da to nije tako. I pored visokih cijena, koje smo dosegli usljed usklađivanja oporezivanja sa akciznom politikom EU, pušači se uglavnom ne odriču cigareta, a cvjeta crno tržište.

Za paklicu cigareta koju pušač plati 5KM država uzme čak 4,47. Za proporcionalnu akcizu 42%, za fiksnu 1,65Km plus PDV.

Prema procjenama, u BiH nelegalno tržište cigareta postoji u gotovo istoj mjeri kao i legalno te i pored visokih akcize država gubi prihode po tom osnovu. Uprava za indirektno oprezivanje ove godine zaplijenila je cigarete
vrijedne 5,5 miliona KM namijenjene crnom tržištu.

SAŠA GRABOVAC, Udruženje ekonomista “SWОТ”

“Zaključak analize je da bi se trebalo još jednom razmisliti o visini cijena da se one na neki način ujednače sa visinom akciza i ukupnim opterećenjem u zemljama okruženja jer ako imate različite nivoe opterećenja na taj način stimulišete crno tržište”.

Poresko opterećenje na cigarete u BiH je 90%, dok je u zemljama regiona 80%. Ekonomisti podsjećaju i da je susjedna Hrvatska imala rok da svoje zakonodavstvo uskladi sa evropskom legislativom u toj oblasti tri godine nakon što je postala punopravna članica EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79