Ako Bećirović misli da može nešto zaštititi, neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je reagovao na zahtjev Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu da iznesu informacije o tome šta su uradili povodom Dodikovog otimanja državne imovine. Tom prilikom je zaprijetio Bećiroviću i kazao da zakon o državnoj imovini nikada neće doći na dnevni red.

Bećirović je uputio zahtjev Pravobranilaštvu BiH za “dostavljanje informacije o tome šta su kao nadležna institucija poduzeli u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskim interesa BiH”.

Dodik je na to kazao da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

“Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći”, rekao je Dodik za Srnu.

Njegova prijetnja je posebno zastrašujuća u svjetlu posljednjih događaja u Banjoj Luci prilikom čega su napadnuti novinari i LGBT aktivisti dok su se neformalno okupljali u kancelariji Transparency Internationala.

Govoreći o državnoj imovini Dodik je još naglasio i stav da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere. Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga, kako kaže, “tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja”.

“Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama”, naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

“A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79