Ako bude četvrtog vala: UKC Tuzla raspolaže sa 280 kreveta, ZDK-u fale anesteziolozi i infektolozi

Nastavlja se dnevni porast broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini. U samo 24 sata broj pozitivnih narastao je na 617, a preminulo je osam osoba, što itekako ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije, te da i naša zemlja polako ulazi u nčetvrti val pandemije.

Većina stručnjaka je oprezna u davanju prognoza – šta nas čeka tokom jeseni i zime. I dok jedni ističu kako bi ovaj val mogao biti vrlo sličan onome kojeg smo imati u martu, drugi pak tvrde da delta soj, koji dominira kod nas, ali i u većini zemalja regije i Evrope, uzrokuje lakše kliničke slike, što bi u konačnici moglo rezultirati i manjim brojem hospitaliziranih i preminulih pacijenata.

Hospitalizirano 25 pacijenata

No, svi se slažu u jednom, vakcinacija je jedini način zaustavljanja širenja koronavirusa te pozivaju sve one koji to do sada nisu učinili, da se vakcinišu.

Zanimalo nas je kako se pojedini kantoni, odnosno njihovi zdravstveni centri, pripremaju za četvrti val pandemije i eventualni veći priliv oboljelih?!

Univerzitetski klinički centar Tuzla jedina je zdravstvena ustanova stacionarnog tipa u kojoj su proteklih mjeseci hospitalizirani covid-pacijenti sa područja ovog kantona.

Prema riječima Bože Jurića, ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, kapacitet ove zdravstvene ustanove je od 250 do 280 kreveta u najintenzivnijem periodu. Kapaciteti su, kaže, sukcesivno proširivani kako se broj hospitaliziran povećavao.

– Nakon mirnijeg perioda, kada je Respiratorni centar na UKC Tuzla bio privremeno i zatvoren, ovih dana svjedočimo povećanom broju oboljelih i hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19. Trenutno je hospitalizirano oko 25 pacijenata, od toga dva ili tri su na mehaničkoj ventilaciji. Dakle, vrlo brzo se na UKC Tuzla može vratiti režim rada koji je vladao u intenzivnom periodu trećeg vala. Rekao bih da smo spremni, da imamo dovoljno iskustva u zbrinjavanju i liječenju covid-pacijenata, ali se ipak nadamo da nećemo doći u situaciju koju smo imali u vrhovima drugog i trećeg vala – navodi Jurić.

Napominje da UKC Tuzla ima dovoljan broj specijalista za zbrinjavanje covid-pacijenata.

– Istina je da smo u jednom periodu morali povlačiti i ljekare drugih specijalnosti kako bi pokrili rad sa covid-pacijentima, ali ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo njihovo zbrinjavanje – istakao je Jurić.

Zeničko-dobojski kanton u pandemiju je ušao sam 15 kreveta u Kantonalnoj bolnici Zenica, na koje je kiseonik bio raspoređen, i sa vrlo malom intenzivnom njegom. U međuvremenu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je, prema riječima Adnana Jupića, ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, urađena adaptacija i priprema infektivnog odjela koji je, kako kaže, među najboljim u Federaciji BiH.

– Prostor sada ima kapacitet od oko 60 ležaja koji su jedno vrijeme korišteni isključivo za covid-pacijente. Imamo i Covid-bolnicu, preuređenu Ortopediju, u kojoj je 12,13 respiratorskih mjesta. Na 150 mjesta raširen je kisik. Osim toga, u Općoj bolnici Tešanj napravljeno je dva puta po 40 ležaja. Kad se sve sabere, ZDK je za 30 puta povećao kapacitete. Dakle, ZDK kapacitetima i opremom može odgovoriti na sve potrebe naših stanovnika – ističe Jupić.

Razrađeni protokoli

No, ono što je problem u ovom, ali i u većini drugih kantona u Federaciji BiH godinama, a što je u pandemiji posebno došlo do izražaja, je nedovoljan broj medicinskog kadra. Konkretno ZDK susreće se sa nedostatkom anesteziologa, infektologa.

– Problem nam je visokosofisticirani kadar, pa se nadam da četvrti val neće biti težak kao treći i da će zdravstveni radnici ZDK ipak izaći na kraj sa predstojećim izazovima kao što su to činili i prethodnih mjeseci – kaže Jupić.

I pored svega spremni dočekuju jesen, a iskustva, kako kaže Jupić, crpe iz prethodnog perioda.

– Imamo razrađene sve eventualije za 100, 200, 300, 500, 1.000, 2.000, 5.000 oboljelih. Onog momenta kada se to desi, primijenit ćemo odgovarajući protokol. Ništa nas ne može i ne smije iznenaditi. Što se tiče nekog kažnjavanja ljudi, to su zadnje mjere. Sa ljudima treba pričati, objasniti im ono što im nije jasno i smatrati ih saveznicima u ovoj zajedničkoj borbi sa virusom – naglasio je Jupić.I pored svega spremni dočekuju jesen, a iskustva, kako kaže Jupić, crpe iz prethodnog perioda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79