Ako bude potrebe, “Paradu ponosa” u Sarajevu će osiguravati i FUP

Federalna uprava policije (FUP) pružit će podršku u osiguravanju “Parade ponosa” u Sarajevu 8. septembra, ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zatraži takvu pomoć.

Rečeno je to u FUP-u za Novinsku agenciju Patria.

“Federalna uprava policije shodno svojim zakonskim nadležnostima, ne vrši osiguravanje javnih skupova, niti aktivnosti po pitanjima koja se tiču javnog reda i mira. Obzirom da se predmetni skup ‘Parada ponosa’, čije je održavanje zakazano u Sarajevu 08.09.2019. godine, održava na području nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Federalna uprava policije cijeni da će osiguranje ovog skupa, kao i do sada velikog broja skupova, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odraditi na profesionalan način, dok će Federalna uprava policije shodno zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružiti neophodnu podršku u osiguravanju navedenog skupa”, navodi se u odgovoru Federalne uprave policije.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su ranije za Novinsku agenciju Patria da ne raspolažu podacima niti imaju saznanja o relevantnim sigurnosnim prijetnjama u vezi održavanje Parade ponosa u Sarajevu.

Na pitanje da li kantonalna policija u Sarajevu može odgovoriti sigurnosnim izazovima u slučaju najavljene sarajevske Parade ponosa, iz Uprave policije MUP KS navode da u saradnji sa drugim policijskim agencijama, raspolažu sa dovoljnim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima da odgovore sigurnosnim izazovima u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i pravde (NiP) pozvali su na odgađanje te parade u Sarajevu, pozivajući se na “tradicionalne vrijednosti društva”, kao i sigurnosni aspekt skupa, dok su uporedo najavljeni i mirni kontraskupovi građana koji se protive javnom okupljanju LGBT zajednice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79