Ako kažete “Za dom spremni” dobit ćete kaznu od 4.000 eura

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura.

“Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju sa kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura, sada se drastično podižu.

Za grupu najtežih prekršaja, predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih, spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti, i među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura.

U iznosima od 200 do 1000 eura, kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji ne mijenjaju se, istaknuo je Božinović te dodao je da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira.

Vlada je u četvrtak prihvatila i Bečku deklaraciju o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih incidenata,

Povlaštene mirovine postupno se vraćaju na stare iznose
Vlada je usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima se predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno u vrijeme krize 2010.

Prema prijedlogu, mirovine veće od 464,53 eura vratit će se na stare iznose postupno. S 1. julom postotak njihovog smanjenja pada na 5 posto, a s 1. januarom iduće godine, nametnuto smanjenje u potpunosti će se ukinuti.

“Nakon više od 12 godina, predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine”, istaknuo je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić na sjednici Vlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79